ГоловнаСвіт

Вибори в Держдуму Росії сфальсифіковано, - дослідження

Учені з'ясували, що на виборах "Єдина Росія" отримала близько 2 млн "зайвих" голосів.

Вибори в Держдуму Росії сфальсифіковано, - дослідження
Фото: obozrevatel.com

Учені з університету Мічигану Кирило Калінін і Волтер Мебейн опублікували дослідження під назвою "Найгірші вибори в історії Росії?". У ньому вони стверджують, що думські вибори в Росії 2016 року були сфальсифіковані через ідеальний, з математичного погляду, розподіл голосів.

Увагу на публікацію звернула "Медуза".

Учені виявили в даних російських виборів два результати, які можуть вказувати на фальсифікації. Вони вказані в цій таблиці (числа, що не виділені червоним) результатів голосування, опублікованій в статті Калініна в The Washington Post

Фото: Скриншот http://www-personal.umich.edu/

Перше число (4,187) - це середнє значення другої значущої цифри (другої цифри в показнику). Друга значуща цифра (2BL) - друга цифра в будь-якому числі. Учені підрахували середнє значення 2BL явки для 96,869 тис. дільниць на виборах і отримали число 4,187. Значення другої значущої цифри в цьому числі має підпорядковуватися закону Бенфорда, за яким маленькі цифри зустрічаються частіше від великих.

Калінін і Мебейн вважають, що сильне відхилення від середнього значення другої значущої цифри може свідчити про порушення на виборах. Число 4,187, яке і отримали вчені, є значенням, яке виходить за умови ідеального розподілу цифр.

Друге число в таблиці (4,494) - середнє значення останньої цифри в результатах "Єдиної Росії" по всіх дільницях у країні. Воно також, як і перше число, не відрізняється від того, яке виходить у разі ідеального розподілу. Однак учені відкидають, що навіть сильне відхилення від середнього значення може бути природним.

"Два ці показники ідеальні. Схоже, росіяни кажуть ученим, що вони добре вміють фальсифікувати дані про вибори", - йдеться в дослідженні.

Крім того, в дослідженні сказано, що на виборах "Єдина Росія" отримала близько двох мільйонів "зайвих" голосів.

Вибори в Держдуму пройшли 18 вересня. За підсумками голосування "Єдина Росія" отримала конституційну більшість, набравши 54,4% голосів. Місця в Думі також отримали КПРФ, ЛДПР і "Справедлива Росія". Правозахисники, активісти і журналісти заявляли про численні порушення під час голосування. Також повідомляли, що у росіян знизився рівень довіри до влади після виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram