ГоловнаСвіт

Фінський хірург: мозок Карімова був мертвим одразу після інсульту

"Операція не мала на тому етапі сенсу. Пацієнт був фактично мертвим".

Фінський хірург: мозок Карімова був мертвим одразу після інсульту
Ислам Каримов
Фото: www.ozodlik.org

Мозок президента Узбекистану Іслама Карімова був мертвим одразу після інсульту. Про це в інтерв'ю Yle розповів фінський нейрохірург Юха Хернесніемі, якого запросили в Узбекистан для лікування Карімова.

За його словами, 27 серпня йому зателефонував його колишній учень з Казахстану із вкрай терміновою справою - допомогти в лікуванні президента Узбекистану. "Я робив багато операцій за кордоном, в цьому проханні не було нічого незвичайного", - поділився Хернесніемі.

По нього вислали приватного літака, але виявилося, що допомога хірурга Карімову була вже не потрібна. "Операція не мала на тому етапі сенсу, я не вважав розумним продовження лікування. Пацієнт був фактично мертвим, це була смерть мозку. Групи фахівців-медиків дали свої висновки, і після цього почалися ігри у владі", - сказав Хернесніемі.

Карімова ще кілька днів потримали на апараті дихання, після чого його смерть все ж була підтверджена.

Нагадаємо, Карімова було госпіталізовано 27 серпня у несвідомому стані. Інформація про його смерть з’явилася ввечері 29 серпня. Незважаючи на її підтвердження багатьма джерелами в дипломатичних та медичних колах, у апараті президента Узбекистану повідомлення про смерть Карімова спростовували.

1 вересня з'явилися повідомлення про підготовку до похорону президента на його батьківщині - у Самарканді в суботу, 3 вересня. Офіційно про смерть Карімова влада країни повідомила в п'ятницю, 2 вересня.

3 вересня його було поховано в Самарканді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram