ГоловнаСвіт

Литва відмовила Україні в екстрадиції родича екс-голови БТА банку

Банк тепер планує домагатися, щоб Литва сама судила Сирима Шалабаєва.

Литва відмовила Україні в екстрадиції родича екс-голови БТА банку

Апеляційний суд Литви 29 липня відмовив Україні і Казахстану в екстрадиції Сирима Шалабаєва, родича екс-голови казахстанського БТА банку Мухтара Аблязова. Аналогічне рішення ухвалив Вільнюський окружний суд 28 червня.

Про це повідомила прес-служба юридичної фірми "Ільяшев і Партнери", яка представляє інтереси БТА. Банк тепер планує домагатися, щоб Литва сама судила Шалабаєва.

Нагадаємо, Шалабаєва затримали в липні 2016 року в Литві, він понад два роки перебував у розшуку Інтерполу. Раніше Шалабаєва засудив Високий суд Лондона до 18 місяців позбавлення волі за неповагу до суду, але той утік.

Сирим Шалабаєв раніше вів справи екс-банкіра Мухтара Аблязова, який перебуває у в'язниці на півдні Франції з дня арешту влітку 2013 року на підставі запитів влади України і Росії про його видачу за звинуваченням у фінансових махінаціях. Аблязов звинувачення вважає політично мотивованими.

МВС України розслідує справу проти Аблязова за статтями 190 (шахрайство в особливо великих розмірах) і 191 (розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Справу порушено кілька років тому. Аблязова звинувачують у тому, що як власник і топ-менеджер банку він привласнив великі суми, за рахунок грошей вкладників фінансував власні проекти. Значну частину коштів було виведено через офшорні компанії.

Шалабаєву також закидають 191-шу статтю, йому загрожувало до дванадцяти років позбавлення волі в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram