ГоловнаСвіт

США розгорнуть ПРО у Південній Кореї

Китай і Росія виступили проти зміцнення обороноздатності Південної Кореї

США розгорнуть ПРО у Південній Кореї
Противоракетный комплекс THAAD

Сеул і Вашингтон розгорнуть модернізований протиракетний комплекс у Південній Кореї для протидії загрозі з боку КНДР.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Таке рішення обурило Китай, а російський сенатор пригрозив у відповідь розміщенням ракет на Далекому Сході.

Протиракетний комплекс THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) використовуватиметься виключно для захисту від зростання ядерного і балістичного потенціалу Північної Кореї, йдеться у спільній заяві міноборони Південної Кореї і Пентагону.

Але Пекін у відповідь викликав американського і південнокорейського послів, щоб висловити невдоволення розміщенням західній ПРО поблизу своїх кордонів.

Китай повідомив, що комплекс порушить баланс сил у регіоні і не допоможе перешкодити ядерній програмі КНДР. Пекін, хоч і вважається основним союзником Північної Кореї, усе ж виступає проти її володіння ядерною зброєю і підтримав березневі санкції ООН щодо Пхеньяна.

"Китай закликає США і Південну Корею припинити процес розгортання протиракетного комплексу THAAD, не робити кроків, спрямованих на погіршення ситуації в регіоні, і не шкодити стратегічним інтересам Китаю у сфері безпеки", - заявило міністерство закордонних справ.

Рішення про місце розміщення системи може бути прийнято "протягом кількох тижнів"; союзники планують ввести комплекс в експлуатацію до кінця 2017 року, повідомив представник міноборони Південної Кореї.

Вашингтон і Сеул обіцяють, що протиракети на Корейському півострові "не буде направлено проти третіх країн".

Однак Росія також заявила, що стурбована цими намірами. "Схожі дії (...) становлять загрозу загострення регіональної напруженості", - заявило МЗС Росії.

Російське РИА "Новости" процитувало першого заступника голови оборонного комітету верхньої палати парламенту, що слухається Кремля.

Євген Серебренніков сказав, що Росія у відповідь може розмістити на східній околиці ракети з радіусом дії до зони розміщення американської ПРО в Південній Кореї.

"Спільно з міноборони буде вироблено конкретні рішення про посилення впливу на цьому напрямку, в тому числі шляхом розміщення ракетних і наземних підрозділів", - заявив сенатор.

Китай стурбований тим, що радар THAAD зможе відстежувати військовий потенціал Пекіна.

THAAD, сконструйований Lockheed Martin Corp, націлено на захист від балістичних ракет малої і середньої дальності. Вашингтон і Сеул обговорюють можливість і місце його розміщення з лютого, коли КНДР запустила ракету, назвавши метою виведення на орбіту супутника.

Рада Безпеки ООН засудила запуск, визнавши це випробуванням ракети дальньої дії, що заборонено низкою резолюцій Радбезу щодо Пхеньяна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram