ГоловнаСвіт

У НАТО стурбовані ситуацією з безпекою в Чорному морі

В Альянсі заявили, що не вважають дії Росії у Чорному морі серйозною загрозою.

У НАТО стурбовані ситуацією з безпекою в Чорному морі
Черное море

Анексія Криму Росією змінила ситуацію з безпекою у Чорному морі. У зв'язку з цим одним з основних завдань НАТО зараз є забезпечення свободи пересування країн-членів в Чорному морі.

Про це заявив високопоставлений чиновник НАТО, який говорив на умовах анонімності.

За його словами, після анексії Криму Росія перекинула на півострів велике число сучасної військової техніки, посилила системи ПРО і продовжує посилювати свою присутність у морі і в повітрі, що збільшує ризик для інших країн регіону.

При цьому представник НАТО зазначив, що на цей момент альянс не вважає дії Росії в Чорному морі серйозною загрозою, але слід враховувати військові можливості, якими володіє РФ. Так, він нагадав про застосування російських ракетних систем в Сирії. "Вони (системи ПРО) показали дуже високу ефективність", - додав він. У зв'язку з цим, одним з основних завдань НАТО зараз є забезпечення свободи пересування країн-членів у Чорному морі.

Тим часом генсек НАТО Єнс Столтенберг, відповідаючи на питання журналістів, заявив, що після анексії Криму НАТО посилило свою присутність у Чорному морі, щоб забезпечити безпеку союзників по альянсу з огляду на збільшення присутності Росії в регіоні.

Нагадаємо, у квітні повідомлялося, що Україна готова приєднатися до Чорноморської флотилії НАТО.

Чорноморська флотилія НАТО є ідеєю Румунії. До складу нового військово-морського угруповання, яке Бухарест планує створити у Чорноморському регіоні, як очікується, увійдуть флоти Румунії, Болгарії і Туреччини, а також військові кораблі США, Німеччини та Італії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram