ГоловнаСвіт

Опозиція Венесуели готує референдум з приводу відставки Мадуро

Парламент Венесуели прагне скоротити президентський термін і скасувати можливість обиратися на цю посаду необмежену кількість разів.

Опозиція Венесуели готує референдум з приводу відставки Мадуро
Венесуэла
Фото: wikipedia.org

Національна виборча рада Венесуели дала опозиції право почати процес організації референдуму з приводу відставки президента Ніколаса Мадуро.

Про це повідомляє euronews.

"Народ Венесуели закликає до зміни уряду, але мирним шляхом і заради миру. Ми отримали офіційний дозвіл на збір 195 тисяч підписів, це 1% від необхідного числа підписів. Потім ми зможемо почати збір 20% необхідних підписів, тобто 4 мільйонів. І ми зробимо це в рекордний термін", - заявив Хесус Торреальба, секретар опозиційної коаліції "Блок демократичної єдності".

Минулого тижня Національна асамблея Венесуели в першому читанні схвалила проект конституційної реформи, яка передбачає скорочення президентського терміну з 6 до 4 років, а також скасування можливості обиратися на найвищу державну посаду необмежену кількість разів.

За результатами парламентських виборів  6 грудня 2015 року вперше за 17 років Єдина соціалістична партія Венесуели, очолювана Мадуро, зазнала поразки. Опозиційний блок "Круглий стіл демократичної єдності" отримав 109 зі 167 місць, ще три мандати дісталися представникам корінного населення, що також належать до опозиційного спектру. Соціалістам дісталося тільки 55 місць.

Опозиція домоглася успіху на виборах на тлі економічних проблем, з якими зіткнулася Венесуела. Після падіння світових цін на нафту, яка є головним джерелом валютних надходжень, у країні запанували інфляція і дефіцит споживчих товарів.

Нагадаємо, раніше в середу повідомляли, що у Венесуелі бюджетникам скоротили робочий тиждень до двох днів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram