ГоловнаСвіт

Ізраїль призупинив контакти з ЄС з приводу вирішення конфлікту з палестинцями

ЄС випустив нові правила маркування продуктів, вироблених у єврейських поселеннях на Західному березі Йордану.

Ізраїль призупинив контакти з ЄС з приводу вирішення конфлікту з палестинцями
Биньямин Нетаньяху
Фото: EPA/UPG

Ізраїль призупиняє дипломатичні контакти з усіма структурами Євросоюзу, які виступають посередниками в мирних переговорах із палестинцями.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Влада єврейської держави пішли на цей крок після того, як ЄС випустив нові правила маркування продуктів, вироблених у єврейських поселеннях на Західному березі Йордану.

11 листопада Брюссель ухвалив, що товари, вироблені в єврейських поселеннях на палестинських територіях і експортовані в ЄС, слід маркувати як "виготовлено на Територіях", а не "виготовлено в Ізраїлі". Переважно це сільськогосподарська продукція: фрукти, овочі, вино - а також косметика. За даними Єврокомісії, вони становлять менш ніж 1% від загального товарообігу між Ізраїлем і ЄС.

Нові правила містить "роз'яснювальна записка" - цей документ формально є інформаційним, а не обов'язковим. Однак називається записка "Про маркування місця походження товарів, вироблених на територіях, окупованих Ізраїлем після 1967 року". У Брюсселі ці правила назвали "суто технічними", а Ізраїль вважає їх "дискримінацією".

Очікують, що товари з новим маркуванням відмовляться купувати ті європейці, які висловлюють солідарність із палестинцями в прагненні здобути свою державу.

Як повідомляє euronews, економічні втрати експерти оцінюють в розмірі €2,3-13,4 млрд на рік (з €154 млрд).

Євросоюз дотримується положення про те, що землі, зайняті Ізраїлем після 1967 року, є окупованими і не є частиною міжнародно визнаної території єврейської держави, а тому вироблені там товари, з погляду міжнародного права, вироблені не в Ізраїлі. Якщо виробник відмовиться поставити таку позначку сам, її мають право приклеїти на митниці, складі, навіть у магазині.

У ЄС наголошують, що мова не йде про бойкот поселенських товарів - це означало б порушення прав споживачів.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що "Європейський Союз повинен соромитися самого себе. Ми не приймаємо того факту, що Європа навішує ярлики на сторону, яка потерпає від терактів".

האיחוד האירופי צריך להתבייש.==The European Union should be ashamed.

Posted by ‎Benjamin Netanyahu - בנימין נתניהו‎ on Wednesday, November 11, 2015

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram