ГоловнаСвіт

Прем'єр-міністр Іраку наказав пустити в елітний район Багдада простих жителів

Іракський прем'єр зажадав від чиновників відкрити й інші райони іракської столиці, закриті з метою безпеки.

Прем'єр-міністр Іраку наказав пустити в елітний район Багдада простих жителів
Премьер-министр Ирака Хайдер аль-Абади
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді розпорядився зробити особливо охоронювану "зелену зону" у центрі Багдада доступнішою для простих громадян.

Як повідомляє телеканал СNN, до цього його підштовхнули вимоги простих іракців і релігійних лідерів.

Глава уряду також зажадав від чиновників відкрити й інші райони іракської столиці, закриті задля безпеки. Він зазначив, що спрощення режиму доступу не повинно вплинути на безпеку громадян: терористи періодично атакують блокпости біля кордонів закритих районів, але їхні жителі значно рідше зазнають нападів. Конкретних термінів реалізації своїх намірів він не назвав.

У "зеленій зоні" знаходиться посольство США і диппредставництва інших західних країн, місцеві органи влади і будинки високопоставлених чиновників. Серед іракців вона вважається "містом всередині міста". Її відкриття скоротить автомобільні пробки, оскільки зараз водії змушені об'їжджати "зелену зону", і спростить доступ жителів до іноземних посольств для отримання віз.

Іракська адміністрація управляє нею з 2009 року, коли командування військ США формально передало її у відання місцевої влади. Зона підвищеної безпеки була створена після американської окупації Іраку у 2003 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram