ГоловнаСвіт

У США лікарі пересадили кисті рук восьмирічному хлопчику

Хлопчик став наймолодшим у світі пацієнтом, який переніс операцію з трансплантації кистей

В американській Філадельфії (штат Пенсільванія) хірурги успішно пересадили восьмирічному хлопчику обидві кисті рук.

Як повідомляє Associated Press, таким чином Сіон Харві (Zion Harvey) став наймолодшим пацієнтом, який переніс таку операцію.

У дитячому віці Харві, житель передмістя Балтимора, переніс важкий сепсис. У нього розвинулася поліорганна недостатність, унаслідок чого лікарі мусили ампутувати йому кисті рук і ступні ніг. У чотирирічному віці дитині пересадили нирку від матері.

11-годинну операцію провели раніше цього місяця, проте публічно повідомили про неї тільки у вівторок, 28 липня. На прес-конференції у лікарні Харві продемонстрував, що може трохи ворушити пальцями. Хлопчик зізнався, що знову відчувати руки йому спочатку було "трохи дивно", але потім відчуття йому сподобалися.

В операції була задіяна команда з 40 медиків. Хлопчику скріпили кістки сталевими пластинками і гвинтами, а потім зшили артерії, вени, м'язи, сухожилля і нерви.

На протезах ніг Харві вміє ходити, бігати й стрибати. Як і його ровесники, він ходить до школи. Сіон навчився використовувати передпліччя, щоб писати, приймати їжу і грати у відеоігри. Лікарі після проведеної операції сподіваються, що він зможе досягнути більшого. Сам він мріє навчитися грати в американський футбол і займатися у дитячому спортивному комплексі.

Харві протягом всього життя, так само як і після операції з пересадки нирки, мусить приймати препарати для придушення імунітету, щоб організм не відкидав нові тканини. Саме те, що Сіон вже переніс трансплантацію, дозволило йому стати кандидатом на проведення нової операції.

За словами лікарів, Сіона чекають кілька тижнів реабілітації в лікарні, перш ніж він зможе повернутися додому.

Щодо витрат на операцію, то дитяча лікарня заявила, що задовольниться виплатою за медичною страховкою і не вимагатиме з родини Харві будь-яких грошей ще.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram