ГоловнаСвіт

Авіаперевізники зменшать допустимі розміри ручної поклажі

Кілька великих виробників валіз і дорожніх сумок вже розробили продукти, що відповідають новим стандартам

Авіаперевізники зменшать допустимі розміри ручної поклажі
Фото: alexcheban.livejournal.com

Міжнародна асоціація повітряного транспорту (IATA) запропонувала обмежити розміри ручної поклажі, дозволеної до провезення на бортах літаків, 110 сантиметрами у сумі трьох вимірів. Це менше, ніж встановлені у більшості авіаперевізників норми.

Про це повідомляється на офіційному сайті IATA.

Кілька великих міжнародних перевізників вже зголосилися приєднатися до ініціативи.

За новими правилами максимальні розміри багажу становитимуть 55 на 35 на 20 сантиметрів. Зазначається, що зміни стосуватимуться лайнерів, кількість посадкових місць у яких перевищує 120. Стандарти розроблено спільними зусиллями авіакомпаній членів IATA і виробників літаків для того, щоб найкращим чином використовувати простір на бортах лайнерів.

Старший віце-президент IATA Том Віндмюллер (Tom Windmuller) заявив, що захід дозволить упорядкувати розміщення ручної поклажі у літаках. "Сформована (з ручною поклажею) ситуація може бути неприємною для пасажирів. Розроблені норми допоможуть згладити суперечності і приведуть до поліпшення обслуговування", - зазначив Віндмюллер.

IATA уточнює, що кілька великих виробників валіз і дорожніх сумок уже розробили продукти, що відповідають новим стандартам. Очікується, що вони з'являться у роздрібному продажу цього року.

Як зазначає "Діловий авіаційний портал", ініціатива IATA має для авіакомпаній рекомендаційний характер. Видання пише, що впровадити нові правила у найближчому майбутньому готові Azul, Lufthansa, Emirates Airlines, Avianca, Qatar Airways, Cathay Pacific, China Eastern, China Southern та Caribbean Airlines.

Сьогодні в IATA входять понад 260 авіакомпаній у всьому світі, в тому числі "Міжнародні Авіалінії України" (Ukraine International Airlines). Члени асоціації сумарно забезпечують 83% світового повітряного трафіку.

Розміри багажу, дозволеного в літаках МАУ, обмежено 115 сантиметрами в сумі трьох вимірів (55 на 40 на 20) і вагою у 7-12 кілограм (залежно від класу обслуговування). При цьому у багатьох зарубіжних перевізників норми ручної поклажі ще вищі. Наприклад, у Alaska Airlines вони становлять 129 сантиметрів у сумі трьох вимірів (61 на 43 на 25).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram