ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Бойовики ІД почали знесення древнього міста Німруд в Іраку

Атаки бойовиків зазнали археологічні пам'ятки, що датуються XIII століттям до нашої ери

Бойовики терористичного угруповання "Ісламська держава" почали знесення древнього ассірійського міста Німруд на території сучасного Іраку, знищивши руїни палацу.

Про це повідомляє агентство Рейтер

За словами джерел агентства Рейтер із сусіднього з Німрудом міста Мосул, бойовики ультрарадикального сунітського угруповання, які вважають доісламську спадщину Іраку ідолопоклонством, розграбували, а потім почали знесення 3000-літнього палацу, розташованого на березі річки Тигр.

"Опівдні вони пригнали бульдозер і почали зносити палац", - розповіло телеканалу "Аль-Джазіра" джерело в іракському уряді, яке підтримує контакт з археологами в Мосулі. За його словами, бойовики знищили багатотонні крилаті статуї ламассу біля входу в палац.

"Терористичні угруповання Даеш (Daesh - арабський акронім "Ісламської держави") далі відкидають волю світу і почуття людства", - прокоментували інцидент у міністерстві туризму і старожитностей Іраку, додавши, що на Німруд напали з бульдозерами і важкою технікою, "привласнюючи археологічні пам'ятки, які датуються XIII століттям до нашої ери".

Палац царя Ассірії Ашшур-націр-апала II знаходиться приблизно за 20 кілометрів на південний схід від захопленого бойовиками Мосула. Минулого тижня ісламісти напали на нього з бульдозерами і важкою технікою, "привласнюючи археологічні пам'ятки, що датуються XIII століттям до нашої ери", а також опублікували відеозапис знищення експонатів у музеї Мосула, де зберігалися статуї з давньої Ніневії. Тиждень тому бойовики ІД знищили центральну бібліотеку Мосула.

Терористичне угруповання "Ісламська держава" почало наступ у червні 2014 року і захопило значні ділянки території Сирії та Іраку. Від серпня США на чолі міжнародної коаліції проводять операцію проти ІД в Іраку. А з середини вересня США та їхні союзники також обстрілюють позиції ісламістів у Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram