ГоловнаСвіт

Швеція і Фінляндія посилюють військову співпрацю

Стокгольм і Гельсінкі стурбовані загрозою військового конфлікту з Росією

Швеція і Фінляндія посилюють військову співпрацю
Фото: flickr.com

Швеція і Фінлядія мають намір розширити свою співпрацю в галузі оборони і створити спільну військово-морську тактичну групу на тлі зростання напруженості у стосунках з Росією в районі Балтійського моря.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Обидві країни стурбовані зростанням військової активності Росії в районі Балтійського моря і діями Москви щодо України. Жодна з цих країн не є членом НАТО.

Міністр оборони Швеції Петер Халтквіст (Peter Hultqvist) заявив, що співпраця між країнами змусить потенційного ворога двічі подумати перед тим, як почати атаку.

"Якщо ми використовуємо наші спільні ресурси і працюємо скоординовано, це буде сигналом для решти світу", - цитує слова міністра газета Dagens Nyheter.

Він відкинув припущення, що налагодження співпраці між країнами може розлютити Росію.

"Інакше, це їхня проблема. У нас повністю оборонний порядок денний. Ми не можемо діяти залежно від того, що відчують і подумають інші країни", - сказав він.

При цьому, за його словами, країни формально не будуть зобов'язані допомагати один одному у разі війни зі зовнішнім противником, але загальна система оборони є одним із можливих варіантів при такому сценарії.

У спільній доповіді дві країни Північної Європи говорять про створення шведсько-фінської морської тактичної групи до 2023 року. Крім того, співпраця передбачає розширення доступу до баз один одного, а також проведення спільних військово-морських навчань.

Підтримка Росією сепаратистів в Україні призвела до зростання напруженості по всій Європі, і особливо - в країнах Балтії. Винищувачі НАТО понад 100 разів піднімалися на перехоплення російських військових літаків у 2014 році, що приблизно втричі більше порівняно з 2013 роком. При цьому Швеція, Данія і Великобританія викликали російських послів "на килим" у зв'язку з тим, що російські літаки становлять небезпеку для цивільних повітряних суден.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram