ГоловнаСвіт

У Росії зафіксували максимум антизахідних настроїв

Більшість росіян вважають ситуацію із санкціями "історичним непорозумінням"

У Росії зафіксували максимум антизахідних настроїв
архив
Фото: EPA/UPG

Кількість громадян Росії, які негативно ставляться до США, подвоїлося порівняно з 2014 роком і становить 81%.

Про це свідчать результати опитування, проведеного

"Левада-центром", повідомляють "Ведомости".

Більш ніж у 10 разів зросла кількість росіян, які називають відносини між Росією і США ворожими - з 4% до 42%.

За даними опитування, до Євросоюзу погано ставиться 71%. При цьому 40% вважають, що відносини із Заходом треба зміцнювати, а 36% пропонують від нього дистанціюватися.

"За 25 років спостережень ставлення до Заходу і США в росіян сьогодні є найгіршим, що пов'язано із ситуацією навколо України і нерозумінням росіянами природи санкцій", - заявив в інтерв'ю виданню заступник директора "Левада-центру" Олексій Гражданкін. Він зазначив, що антизахідні настрої в Росії сягнули свого максимуму.

За словами соціолога, у ворожій політиці до Росії респонденти вбачають економічне підґрунтя, але виважено ставляться до позиції країни на світовій сцені: одні вважають, що економічний розвиток Росії не такий успішний, як здавалося до кризи 2008 року, інші - що вона відстає від Заходу через те, що її як успішного конкурента вичавлюють з економічного простору. Водночас росіяни вважають поточну ситуацію радше "історичним непорозумінням", яке коли-небудь закінчиться, і відносини відновляться, каже соціолог.

29 січня пройшло засідання голів МЗС країн ЄС, на якому було вирішено продовжити чинність уведених у березні 2014 року санкцій (заборона на в'їзд і заморожування рахунків) проти російських фізичних і юридичних осіб та донбаських сепаратистів до вересня 2015 року (всього в переліку фігурують 132 людини і 28 компаній). Міністри також домовилися зустрітися 9 лютого, щоб доповнити "чорні списки" новими іменами. У ЄС очікують, що Росія натисне на сепаратистів, щоб ті виконали мінські домовленості.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram