ГоловнаСвіт

Фінляндія відмовилася прощати мільярдний борг Греції

Гельсінкі закликають Афіни діяти в рамках наявних домовленостей про погашення кредитів

Фінляндія відмовилася прощати мільярдний борг Греції
Фото: http://www.horoshienovosti.com.ua

Фінляндія відмовилася прощати борги Греції, але готова обговорити терміни погашення кредитів.

Про це заявив фінський прем'єр Александр Стубб (Alexander Stubb) у понеділок, повідомляє "Интерфакс".

Привітавши партію "Сіріза" з перемогою на парламентських виборах, він, утім, зазначив, що новий уряд Греції мусить діяти в рамках наявних домовленостей.

"Ми виходимо з того, що той мільярд євро, який Фінляндія скерувала Греції, буде нам повернуто", - заявив прем'єр-міністр.

"Позиція Фінляндії в питанні боргів не змінилася. Ми не маємо наміру прощати їх, але готові розглянути збільшення термінів кредитування або продовження програми економічного врегулювання", - сказав голова уряду на прес-конференції в Гельсінкі.

Він назвав неправильним, що фінські платники податків муситимуть оплачувати борги Греції і пробачення боргів Греції було б несправедливим щодо Португалії, Ірландії й Іспанії, які не відмовляються повертати свої кредити.

Під час передвиборної кампанії лідер "Сірізи" Алексіс Ципрас обіцяв відмовитися від заходів жорсткої економії і домогтися перегляду угод з міжнародними кредиторами. У жовтні 2014 року Афіни почали переговори про вихід із програми кредитування МВФ.

Загалом за час дії програми підтримки Греція отримала від ЄС і МВФ €240 млрд. При цьому ВВП країни з 2008 року скоротився майже на чверть.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram