ГоловнаСвіт
Спецтема
Запрет пропаганды гомосексуализма

Парламент Уганди має намір посилити антигейський закон

Угандійський президент побоюється втратити фінансову допомогу з боку Заходу

Парламент Уганди має намір посилити антигейський закон
Президент Уганды Йовери Мусевени
Фото: EPA/UPG

Парламент Уганди має намір прийняти нову, посилену версію антигейського закону напередодні Різдва.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на заяву місцевого парламентарія Абду Латіфа Ссебагала (Abdu Latif Ssebagala). 

Це буде виправлена версія закону, ухваленого майже рік тому, але скасованого за рішенням конституційного суду в серпні 2014 року. За словами Ссебагала, в цьому законопроекті особливу увагу приділяють покаранню за розбещення малолітніх гомосексуалістами. "Ми очікуємо зустрічі зі спікером парламенту наступного тижня для того, щоб встановити дату повторного внесення законопроекту в парламент", - сказав він.

У жовтні президент Уганди Йовері Мусевені (Yoweri Museveni) заявив, що повторна спроба запровадження антигейського закону може спричинити торговий бойкот з боку Заходу. На думку експертів, президент перебуває в скрутному становищі, оскільки йому доводиться балансувати між консервативними виборцями і західними партнерами, чия допомога становить п'яту частину всього бюджету Уганди.

У Гамбії за гомосексуалізм каратимуть довічним ув\'язненням

Попередній варіант антигейського закону, який було прийнято парламентом Уганди в грудні 2013 року, передбачав тривалий тюремний термін за секс між геями, а за "гомосексуалізм за обтяжливих обставин" - довічне ув'язнення. В останню категорію входять ВІЛ-інфіковані особи нетрадиційної орієнтації, а також гомосексуалісти, що мали близькість з інвалідами або дітьми, які перебувають під їх опікою. Зазначається, що закон було скасовано за рішенням конституційного суду в серпні 2014 року. Відповідне рішення було ухвалене у зв'язку з відсутністю кворуму (число депутатів у залі голосування було нижче за допустиме).

Законопроект про покарання за гомосексуальність було запропоновано ще в 2009 році. Тоді як максимальне покарання планувалося ввести смертну кару. Однак прийняття законопроекту відклали через критику з боку західних правозахисників і політиків.

Нагадаємо, 31 березня в Уганді відбувся молебень на честь закону, що забороняє гомосексуалізм.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram