ГоловнаСвіт

Ізраїль та США розчаровані Палестиною через перемир'я ФАТХу та ХАМАСу

Продовження ізраїльсько-палестинських переговорів під великим питанням

Ізраїль та США розчаровані Палестиною через перемир'я ФАТХу та ХАМАСу
Фото: www.ria.ru

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу піддав жорсткій критиці рішення голови Палестинської національної адміністрації, лідера правлячого руху ФАТХ Махмуда Аббаса укласти перемир'я з контролюючим Сектор Гази ісламістським рухом ХАМАС. Про це повідомляє агентство Рейтер.

За словами Нетаньягу, Аббас, уклавши це перемир'я, відмовився від миру з ізраїльською стороною. У зв'язку з цим переговори про продовження мирного процесу, які мали відбутися в середу, були скасовані.

США, які разом з Ізраїлем та Євросоюзом визнали ХАМАС терористичною організацією, також висловили стурбованість звісткою про перемир'я палестинських рухів. Зокрема, офіційний представник Держдепу США Джен Псакі заявила, що у Вашингтоні були "розчаровані цим повідомленням". За її словами, це стане серйозною перешкодою на шляху зусиль сторін на підтримку мирного врегулювання.

Аббас, у свою чергу, заявив, що подолання міжпалестинського конфлікту ніяк не вплине на спроби мирного врегулювання з Ізраїлем. За його словами, між примиренням і переговорами немає ніяких протиріч.

ХАМАС контролює Сектор Гази з 2007 року, після перемоги представників цього руху на виборах та конфлікту з рухом ФАТХ. Конфлікт призвів до того, що Палестинська автономія фактично виявилася розділеною на дві частини - Сектор Гази, що знаходиться під управлінням ХАМАС, і Західний берег річки Йордан, де влада належить руху ФАТХ, який очолює Аббасом.

29 квітня мають завершитися палестино-ізраїльські мирні переговори. До закінчення цього терміну сторони повинні узгодити умови їх продовження. В іншому випадку діалог знову зайде в глухий кут. Найбільш суперечливим є питання  єврейських поселеннь на окупованому Західному березі. Палестинці вимагають повернути цю територію під їх контроль, а ізраїльтяни стверджують, що поселення не можуть бути перенесені.

Нагадаємо, в середу, 23 квітня ФАТХ і ХАМАС оголосили про врегулювання семирічного конфлікту, а також домовилися сформувати єдиний уряд та провести загальні вибори.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram