ГоловнаСвіт

Польща: НАТО повинно скерувати війська у Східну Європу, незважаючи на спротив РФ

Варшава наполягає на створенні бази НАТО в Польщі

Польща: НАТО повинно скерувати війська у Східну Європу, незважаючи на спротив РФ
Томаш Семоняк
Фото: EPA/UPG

Міністр національної оборони Польщі Томаш Семоняк вважає, що військова інтервенція Росії у Крим зобов'язує НАТО розмістити значне число своїх військ у Східній Європі й ігнорувати будь-які заперечення з боку Росії. Про це він сказав в інтерв'ю агентству Рейтер, опублікованому 15 квітня.

За словами Семоняка, Західна Європа в безпеці завдяки присутності там американських військ. Він також вважає, що російська армія готова увійти в Україну.

"Загрози Європі, як і раніше, існують, - зазначив міністр. - Ми вважаємо, що НАТО не повинно себе нічим обмежувати, коли йдеться про безпеку його членів".

Минулого тижня НАТО показало супутникові фотографії, на яких видно, що на кордоні з Україною розгорнуто близько 40 тисяч російських військовослужбовців у бойовій готовності.

"Якщо війська перебувають на кордоні, а закони Росії дозволяють, усупереч міжнародним законам, здійснити інтервенцію, тоді варто боятися, що інтервенція може статися", - підкреслив голова оборонного відомства Польщі.

У НАТО, проте, вважають більш імовірним зміцнити оборону Східної Європи, скерувавши туди підкріплення, а не створивши там постійні військові бази. Варшава натомість закликає до постійної присутності сил Альянсу в Польщі.

Росія, утім, стверджує, що розгортання додаткових сил НАТО в країнах Східної Європи суперечить Основоположному акту НАТО - Росія від 1997 року.

Семоняк же стверджує, що виконання умов угоди більше не обов'язкове, оскільки Росія порушила міжнародне право, захопивши частину території України.

"Щоб бути ефективним, НАТО повинно мати потенціал. Такий потенціал повинен бути і в Східній Європі. Таким чином, немає потреби ставитися до цих обмежень як до обов'язкових".

Цього тижня Семоняк вирушить у США, щоб обговорити поглиблення військової співпраці з американським міністром оборони Чаком Хейгелом. За його словами, однією з тем зустрічі буде створення бази НАТО в Польщі. Він також стверджує, що США розглядають таку можливість і НАТО може погодити це питання на саміті у вересні 2014 року.

"Зараз дійсно важливо зміцнити східний фланг НАТО", - наголосив міністр.

Минулого місяця, у відповідь на прохання Польщі, США вирішили відправити 12 бойових літаків F-16 і 300 американських військових з технічного персоналу в рамках активізації військового співробітництва між двома країнами. США також планують розгорнути елементи своєї ПРО в Польщі до 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram