ГоловнаСвіт

Учасниця Pussy Riot звернулася до Європейського суду

Православні розцінюють скаргу як продовження війни "з матір'ю-церквою".

Учасниця Pussy Riot звернулася до Європейського суду
Фото: EPA/UPG

Одна з учасниць російської групи Pussy Riot Катерина Самуцевич подала скаргу до Європейського суду з прав людини.

Про це 19 жовтня повідомляє російський "Коммерсантъ".

За даними газети, адвокат Ірина Хрунова поскаржилася на порушення права Самуцевич на свободу слова, незаконне кримінальне переслідування і необґрунтований арешт. Окрім того, на думку юриста, російські суди порушили заборону Європейської конвенції на тортури, оскільки під час розгляду обвинувачена не могла нормально пити, їсти і спати.

За словами адвоката, право звернутися в ЄСПЛ у Самуцевич з'явилося після касаційний скарги на вирок суду. Як очікують, після першого звернення справі присвоять номер, і до кінця року буде надіслано розгорнуту скаргу.

Звернення в ЄСПЛ спровокувало негативну реакцію серед православних активістів. Зокрема, керівник Асоціації православних експертів Кирило Фролов заявив кореспонденту "Коммерсанта", що такі дії Самуцевич він розцінює як продовження війни "з матір'ю-церквою і нашою батьківщиною". Він також попередив про готовність віруючих вийти на "масові громадські акції проти втручання у внутрішні справи країни" у разі рішення ЄСПЛ на користь учасниці Pussy Riot.

За інформацією "Коммерсанта", надіслати скаргу до Страсбурзького суду планують також адвокати інших засуджених учасниць Pussy Riot. Раніше про намір звернутися до ЄСПЛ у зв'язку з порушеннями під час процесу заявляла адвокат Віолета Волкова. "Ми стали свідками тортур і приниження, нелюдського ставлення до підсудних", - заявила вона 7 серпня під час розгляду справи в Хамовницькому суді.

У червні 2012 року, за два місяці до винесення вироку, Віолета Волкова повідомила, що захисники заарештованих учасниць Pussy Riot звернулися до ЄСПЛ зі скаргою на порушення шести статей Європейської конвенції, які передбачають право на свободу й особисту недоторканність, справедливий судовий розгляд, свободу думки, совісті і релігії, свободу висловлення думки, свободу зібрань і об'єднань та заборону катувань. Чи зареєстрували цю скаргу, не повідомлялося.

Три учасниці Pussy Riot - Надія Толоконникова, Катерина Самуцевич і Марія Альохіна - визнані винними в хуліганстві і засуджені до двох років ув'язнення за виконання пісні "Богородице, Путіна прожени" в храмі Христа Спасителя в Москві. Після розгляду касаційної скарги на вирок у Мосміськсуді 10 жовтня покарання Самуцевич пом'якшили із заміною реального терміну на умовний через її несуттєву роль у "панк-молебні".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram