ГоловнаСвіт

Туніський суд засудив екс-президента до другого довічного терміну

До тюремного ув'язнення також засуджено 38 його соратників.

Туніський суд засудив екс-президента до другого довічного терміну
архивное фото
Фото: EPA/UPG

Туніський суд заочно засудив колишнього президента Бен Алі, який утік до Саудівської Аравії після протестів, що охопили Туніс 14 січня 2011 року, до другого довічного терміну ув'язнення.

Про це повідомляє Reuters 19 липня.

Вирок було винесено за причетність Алі до вбивства 43 демонстрантів і завдання поранень іще 97 людям у містах Сус, Набуль, Бізерта і Загуан на початку 2011 року. Раніше, 13 червня, екс-президента засудили до першого довічного терміну у зв'язку із загибеллю людей у містах Тале і Касеріне. Його також було засуджено до 20 років тюремного ув'язнення за ще один епізод загибелі демонстрантів. Спочатку вимагали засудити Алі до страти. Крім Алі, до тюремного ув'язнення засуджено також 38 його соратників. Так, колишній начальник президентської охорони Алі Серьяті отримав 20 років в'язниці, а екс-міністр внутрішніх справ Рафік Белхадж Касем - 15 років. Водночас Ахмеда Фріа, який раніше також очолював МВС, було виправдано. Крім того, звинувачення зняли ще з двох підсудних.

Сім'ї підсудних, які були присутні в залі суду, були розгнівані занадто суворими вироками. Натомість сім'ї постраждалих демонстрантів були незадоволені недостатніми заходами покарання.

"Ми півтора року чекали на цей фарс?" - кричала Саїда аль-Сайф, матір одного з демонстрантів, убитих у січні 2011 року.

"Ми (сім'ї загиблих) будемо боротися за наші права своїми руками ... Ми почнемо війну і не відмовимося від права наших дітей доти, доки суди будуть несправедливі стосовно нас", - заявила вона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram