ГоловнаСвіт

У США помер творець спорткарів Керролл Шелбі

Автоконструктор створив низку спортивних модифікацій автомобілів Ford Mustang.

У США помер творець спорткарів Керролл Шелбі
Кэрролл Шелби
Фото: Lenta.ru

У Техасі помер 89-річний автоконструктор і колишній гонщик Керролл Шелбі (Carroll Shelby) - творець найвідомішого в 60-і роки минулого століття автомобіля Ford Shelby Cobra і спеціальних версій Ford Mustang. Повідомлення про смерть Шелбі з'явилося на сайті компанії 11 травня.

Шелбі помер в одній із лікарень Далласа у четвер, 10 травня. Причина смерті не розголошується. Відомо, що минулого місяця автоконструктор був госпіталізований із запаленням легенів.

Керролл Шелбі народився в Техасі 1923 року в родині сільського листоноші. Він почав кар'єру гонщика в 1950-х роках і був пілотом для таких команд як Cad-Allard, Aston Martin і Maserati. 1959 року Шелбі за кермом Aston Martin став переможцем на гонках "24 години Ле-Мана". Він був змушений закінчити кар'єру гонщика в 1960-х роках через проблеми з серцем. 1990-го року Шелбі зробили операцію з пересадки серця, 1996-го йому пересадили донорську нирку.

Після завершення кар'єри гонщика Шелбі відкрив автошколу та власну компанію, що складає автомобілі. 1962 року компанія Шелбі створила автомобіль Shelby Cobra, встановивши на британський спортивний автомобіль для перегонів виробництва AC Motors двигун від "Форда".

Пізніше Шелбі створив низку спортивних модифікацій автомобілів Ford Mustang. Після закінчення контракту з компанією Ford Шелбі співпрацював з Chrysler і General Motors Co. 2001 року конструктор відновив свою співпрацю з Ford.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram