>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Через біль до "золота": вимордуваний травмами Янсруд переміг в Сочі

Український гірськолижник фінішував останнім

Норвезький гірськолижник Х'єтіль Янсруд завоював "золото" Ігор у супергіганті. Х'єтіль подолав дистанцію за 1 хвилину 18,14 секунди. Усього три десяті секунди норвежцеві програв американець Ендрю Вайбрехт. "Бронзу" поділили американець Боде Міллер і канадець Ян Худек, які поступилися переможцеві на 53 соті секунди. Австрієць Отмар Стрейдінгер, який фінішував п'ятим, програв "бронзовим" призерам 2 соті!

Українець Дмитро Мицак фінішував на останньому, 52 місці, програвши Янсрудові 10,37 секунди. Не змогли фінішувати 8 гірськолижників.

Після фінішу Янсруд не приховував своїх емоцій:

"Почуваюся чудово. Це найкраще у світі, що лиш можна виграти. Це те, до чого я йшов і багато працював ще з тих пір, як був дитиною. Тому я просто хочу насолоджуватися цим. Для мене Олімпійські ігри склалися краще, ніж я сподівався".

Для Х'єтіля це вже друга медаль в Сочі: у швидкісному спуску норвежець завоював "бронзу". У Ванкувері Янсруд був другим у гігантському слаломі.

Зазначимо, що до цієї перемоги норвежець ішов довго і наполегливо, подолавши не одну перешкоду. Ще у 2006-му (у 20 років!) Х'єтілю діагностували протрузію міжхребцевого диска. Через це гірськолижник на рік випав із тренувального процесу. Однак не здався і повернувся у великий спорт. Але на Олімпіаді в Турині норвежець був далеким від оптимальної форми. Та й у Ванкувері не показав усього свого максимуму. Янсруд, до слова, цілком міг пролетіти і повз Сочі. На ЧС-2013 він отримав серйозну травму коліна, але зумів не тільки відновитися, а й набрати форму.

Фото: EPA/UPG

Для Ендрю Вайбрехта сочинське "срібло" - найвище досягнення в кар'єрі. 28-річний американець у рейтингу FIS (Міжнародна федерація лижного спорту) у дисципліні "швидкісний спуск" займає лише 128 місце, а в "суперкомбінації" - 40-ве.

Олімпіада в Сочі. Гірські лижі

Супергігант

1. Х'єтіль ЯНСРУД (Норвегія) - 1:18.14

2. Ендрю ВАЙБРЕХТ (США) +0.30

3. Ян Худек (Канада) +0.53

3. Боде МІЛЛЕР (США) +0.53

5. Отмар СТРЕЙДІНГЕР (Австрія) +0.55

...52. Дмитро Мицак (Україна) +10.37

Фото: EPA/UPG

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram