ГоловнаСуспільствоЖиття

Перевірка не виявила пестицидів у ґрунті та приватних рослинах селян у Тернопільській області

Сліди отрутохімікатів є безпосередньо на обробленому полі, що допустимо.

Перевірка не виявила пестицидів у ґрунті та приватних рослинах селян у Тернопільській області
Фото: infoindustria.com.ua

Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області завершило перевірку підприємства "Агрополіс" (агрохолдинг "Кернел"), з вини якого отруїлися близько 250 жителів села Іване-Пусте. Перевірка встановила низку порушення, допущених під час обробки полів, повідомляє регіональне управління відомства.

Підприємство під час проведення робіт не поінформувало місцеву владу та мешканців про авіаційну обробку отрутохімікатами, а також обробляли поля в небезпечній близькості від житлових будинків (550 метрів).

Окрім того, виявилося, що в аеродрому немає санітарного паспорта, а у співробітників компанії немає чинного дозволу на роботу з хімікатами.

За результатами аналізів, проведених фітосанітарною лабораторією, в обробленому соняшнику виявлено препарат "Ураган-форте" в концентрації 1,34 мг/кг, у ґрунті на оброблених полях виявлені сліди препарату в обсязі 0,18 мг/кг при допустимій концентрації 0,5 мг/кг. У зразках ґрунту та рослин у садах жителів села слідів препарату не виявлено.

Матеріали перевірки передадуть до правоохоронних органів.

Компанії "Агрополіс" заборонили обробляти поля до завершення розслідування.

Нагадаємо, в місцеву амбулаторію села після обробки полів звернулися близько 250 осіб зі скаргами на запаморочення і нудоту. Про госпіталізацію потерпілих не повідомляли.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram