ГоловнаСуспільствоЖиття

Петиція проти поліетиленових пакетів набрала достатньо голосів для розгляду

Автори пропонують заборонити пакети тонші за 15 мкм.

Петиція проти поліетиленових пакетів набрала достатньо голосів для розгляду
Фото: rethink.com.ua

Електронну петицію "Про обмеження імпорту, виробництва і обігу тонких поліетиленових пакетів в Україні" спрямовано на розгляд Адміністрації Президента. Звернення набрало необхідні 25 тис. голосів.

Збір підписів громадян на підтримку петиції здійснювався з 3 квітня через сайт ініціатора звернення - громадської організації "РеСінк".

Автори відзначають, що рівень переробки тонких поліетиленових пакетів становить менш ніж 1%, що призводить до загибелі 1 млн птахів і 100 тис. тварин на рік.

"Щорічно кожен українець використовує близько 500 поліетиленових пакетів, у той час як в ЄС цей показник наближається в середньому до 90 пакетів. Багато країн повністю відмовилися від пакетів ... Деякі країни ввели податок на поліетиленові пакети, щоб зробити альтернативи більш конкурентоспроможними. В Україні не відбувається нічого", - йдеться в петиції.

Петиція закликає законодавчу і виконавчу владу заборонити безкоштовне поширення поліетиленових пакетів у місцях продажу товарів, а також заборонити продаж, виготовлення та імпорт пакетів з товщиною стінки менш ніж 15 мкм на першому етапі і поступово збільшувати цей показник на наступних етапах.

Крім того, петиція просить владу забезпечити повну заборону продажу, поширення, виготовлення та імпорту оксо і оксо-біорозкладаних пакетів, а також створити умови на ринку для появи альтернатив поліетиленовим пакетам - паперових пакетів, багаторазових сумок, біопакети рослинного походження.

Нагадаємо, в травні Київська міська рада рекомендувала підприємцям сфери торгівлі відмовитися від використання поліетиленових пакетів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram