ГоловнаСуспільствоЖиття

Політв'язень Балух перебуває в критичному стані, - МЗС

"Рахунок пішов на дні".

Політв'язень Балух перебуває в критичному стані, - МЗС
Фото: Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine

Український політв'язень Володимир Балух, який голодує в кримському СІЗО майже три місяці, перебуває в критичному стані.

Про це повідомила речник Міністерства закордонних справ України Мар'яна Беца в своєму мікроблозі Twitter.

"Політв'язень Володимир Балух у критичному стані. Рахунок пішов на дні. В цей час окупант незаконно продовжує його арешт", - написала вона.

"МЗС України вимагає допустити до Балуха українських або міжнародних лікарів. Вимагаємо від РФ його негайного звільнення", - додала Беца.

Нагадаємо, в окупованому Криму українця Балуха засудили до 3 років і семи місяців колонії-поселення за звинуваченням у нібито незаконному зберіганні боєприпасів. Правозахисники вважають, що його репресували за проукраїнську позицію, зокрема за прапор України, вивішений на його будинку. Пізніше суд скоротив вирок на 2 місяці, виключивши з обвинувачення пункт про придбання боєприпасів.

У березні Балух, протестуючи проти вироку, оголосив безстрокове голодування. 2 квітня його адвокат Ольга Дінзе повідомила, що після розгляду апеляційної скарги Балуха побив конвой. За її словами, адміністрація СІЗО відмовила Балуху в наданні води на підставі того, що він оголосив голодування. Пізніше заступник голови правління "Кримської правозахисної групи" Володимир Чикригін повідомляв, що до Балуха не пускають медиків.

7 червня повідомляли, що через тривале голодування Балух втратив у вазі 30 кг.

Сьогодні, 15 червня, суд Криму продовжив арешт Балуха на два місяці. У будівлі суду йому стало погано, до нього приїжджала "швидка". Повідомляли, що політв'язню зробили укол, але його стан не поліпшився.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram