ГоловнаСуспільствоЖиття

Томос про автокефалію Української церкви вже написано, - архімандрит

"Його писав один із кращих каноністів у православному світі".

Томос про автокефалію Української церкви вже написано, - архімандрит
Архимандрит Кирилл (Говорун)
Фото: orthedu.ru

Томос про автокефалію Української православної церкви вже написано. Про це сказав Архімандрит Української православної церкви (Московського патріархату), колишній керівник відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ (МП) Кирило (Говорун) в ефірі 5 каналу, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Томос уже готовий. Він уже написаний. Я навіть знаю, хто його писав - писав мій учитель в Афінському університеті, де я навчався. Це один із кращих каноністів у православному світі... І тексти, які він пише, канонічні - абсолютно досконалі. Тому я думаю, що томос буде прекрасним документом канонічності. До нього неможливо буде пред'явити жодних претензій. Томос готовий", - сказав архімандрит.

Він пояснив, що давати томос про автокефалію - прерогатива Константинопольського патріархату. Потім почнеться процес рецепції цієї автокефалії з боку інших православних церков.

"Зараз згоди православних церков не потрібно. Вона не передбачається цією процедурою", - наголосив архімандрит Кирило.

Водночас, зазначив він, на другому етапі можуть "бути певні проблеми рецепції".

"Це займе певний час. Це може бути досить тривалий час... якісь технічні моменти рецепції залишаються. Але головну проблему вирішено", - підсумував представник УПЦ (МП).

Нагадаємо, 17 квітня Порошенко підписав звернення до патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію УПЦ, 18 квітня відповідне звернення Президенту передали предстоятелі УПЦ КП Філарет і Української автокефальної православної церкви Макарій, 19 квітня звернення було підтримано Верховною Радою, після чого було передано Варфоломію.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram