ГоловнаСуспільствоПодії

Контррозвідка СБУ затримала друга "Мотороли" і "Гіві" (оновлено)

Російський полковник повинен був стати заступником "міністра держбезпеки Придністров'я".

Контррозвідка СБУ затримала друга "Мотороли" і "Гіві" (оновлено)
Валерий Гратов
Фото: Скриншот страницы FB Andriy Tsaplienko

Контррозвідка Служби безпеки України провела спецоперацію, затримавши кадрового російського військового, чинного інструктора донбаських бойовиків і близького друга "Гіві" і "Мотороли", полковника ВДВ Валерія Гратова, який з підробленим українським паспортом прямував у невизнане Придністров'я.

Про це повідомив журналіст Андрій Цаплієнко на сторінці у Facebook.

"Контррозвідка СБУ віртуозно провела спецоперацію і затримала друга Мотороли, Гіві і Захарченка. Він думав, що все пройде гладко. Він уже робив цей трюк кілька разів. У кишені паспорт на ім'я Валерія Войтенка. Непримітного пенсіонера, скромного ветерана праці. Паспорт український. Добротно зроблений майстром своєї справи", - пише журналіст.

"Він досі думає, що переграв на кордоні. Проколовся на переході з України в Придністров'я. Насправді, контррозвідники давно знали, що під ім'ям "Валерій Войтенко" ховається якийсь Санич. Відомий у Москві як полковник ВДВ Валерій Гратов. Українська контррозвідка отримала дані про намір ФСБ Російської Федерації призначити заступником "міністра держбезпеки Придністров'я" свою людину. Головна умова - він повинен бути кадровим російським військовим з досвідом бойових дій. На Донбасі. На боці бойовиків", - наголошує журналіст.

За словами Цаплієнка, російський офіцер-десантник Гратов сім років охороняв лідера невизнаної республіки Придністров'я Ігоря Смирнова, після чого перебрався в Москву. З 2014 року Гратов допомагає терористам на Донбасі.

"Справжній полковник намагається з усіх сил зобразити із себе весільного генерала. "Так що ж я там незаконного робив? - панібратськи говорив Санич контррозвідникам, які затримали його. - Медалі ювілейні роздавав, і все".

Також журналіст опублікував витяги з інструкції, яку полковник Гратов передав з Москви до Донецька ще на початку 2014 року. В інструкції містяться також підказки бойовикам, як уникнути покарання. 

"БТР потрібно палити колеса коктейлями з одного борту. Відповідно, групи повинні бути далеко не тільки в обласній держадміністрації, а ВЖЕ бродити містом в цивільному. Терміново всіх з пляшками бензину в одній кишені і хусткою в іншій кишені (немає складу злочину у встромлянні хустки в шийку) на дахи будинків навколо ОДА - вони повинні просто КИДАТИ і КИДАТИ коктейлі на голови хунти", - публікує журналіст текст інструкції.

За словами журналіста, Гратов був одним з тих, кого послали на Донбас розпалювати війну.

"Спочатку - "коктейлями Молотова". Потім - чимось важчим і потужнішим. Влітку 15-го Гратова знімали на блокпосту, перед яким було встановлено плакат: "Укроп, ласкаво просимо в пекло!" А золоті ж слова, правдиві. За блокпостом дійсно починалося пекло, облаштовувати яке і надіслали сюди з Москви полковника Санича", - пише журналіст.

Він додає, що Гратов був під Іловайськом під час прямого російського вторгнення на територію України.

"У його портфоліо маса фотографій зі знаменитими донбаськими м'ясниками. Живими і мертвими. Гратов з Моторолою. Гратов з Гіві. Гратов з Мозговим ... З Безлером ... Із Захарченком ... До речі, під час гулянок покійний Моторола, бувало, хвалився своїм фото з Гратовим. В одній руці - "бухло", в інший - глянсовий Санич", - додав Цаплієнко.

Оновлення. У Державній прикордонній службі України розповіли подробиці затримання Гратова й уточнили, що сталося все ще на початку червня 2017 року.

"Близько опівночі на виїзд з України прибув громадянин України Войтенко Валерій Георгійович 1954 року народження, який пред'явив для контролю паспорт громадянина України. Під час контролю другої лінії у старшого зміни прикордонних нарядів виникли сумніви щодо мети поїздки цього громадянина (він надав телеграму з ПМР про тяжкий стан здоров'я його матері і плутався з приводу даних свого паспорта)", - написав Слободян у фейсбуці.

У результаті докладного огляду речей підозрілого в його куртці було виявлено внутрішню потайну кишеню, з якої вилучили аркуш паперу з установчими даними і телефонами перших осіб Придністров'я і людей з Російської Федерації, орден "Червона зірка", смартфон, флеш-носії інформації (на них виявлено фотографії затриманого з терористами "Моторолою", "Гіві", Захарченком; відео обстрілів української території; агітаційні матеріали ДНР і ЛНР; фото з місць бойових дій, Дебальцевого, Донецького аеропорту, Горлівки, Сніжного, Іловайська; документи службової документації за його підписом; методичні матеріали про проведення розвідувально-диверсійних заходів та багато іншої цікавої інформації).

Слободян додав, що в подальшому вдалося встановити справжню особу затриманого, який виявився полковником РФ Валерієм Гратовим 1952 року народження, якого російські спецслужби планували зробити "заступником міністра держбезпеки ПМР".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram