ГоловнаСуспільствоЖиття

У СБУ підтвердили зникнення журналіста в Донецьку

Стас Асєєв востаннє виходив на зв'язок ще 2 червня. 

У СБУ підтвердили зникнення журналіста в Донецьку
Фото: zn.ua

Український журналіст і публіцист, який жив у Донецьку з моменту окупації і писав для українських ЗМІ під псевдонімом Станіслав Васін, справді зник минулого тижня на окупованій території.

Інформацію про це підтвердили в Службі безпеки України, повідомляє  Громадське.

"Ми знаємо цю ситуацію ... Ми його шукаємо, і знаємо, більш-менш, де. Більше нічого повідомити не можемо", - заявили в СБУ.

Вперше про зникнення публіциста повідомив екс-депутат Єгор Фірсов у вівторок, 6 червня. За словами Фірсова, публіциста схопили бойовики "ДНР", оскільки весь час з моменту окупації він жив у Донецьку.

Журналіст Сергій Рахманін у статті "Земля Стаса", оприлюдненій "Дзеркалом тижня" в суботу, 10 червня, назвав справжнє ім'я публіциста Васіна.

"Публіцист і письменник Стас Асєєв мав вагомі підстави приховувати своє справжнє ім'я. Ми зважилися оприлюднити його тільки тоді, коли зникла надія, що наш колега в безпеці й на волі", - написав Рахманін.

За його словами, Асєєв востаннє виходив на зв'язок ще 2 червня. Відтоді його телефон мовчить, квартира перевернута догори дном, місце його перебування офіційно невідоме.

Рахманін також зазначив, що з Facebook-аккаунта Асєєва хтось публікує пости "підозріло незнайомим голосом".

Факт зникнення Асєєва також підтвердила представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко.

"Всі компетентні органи відразу були поінформовані і долучені, аби дізнатися більше інформації про долю Стаса", - зазначила Геращенко у Facebook.

За даними "Української правди", в день, коли про зникнення публіциста стало відомо, Асєєв мав надіслати свій матеріал для видання "Радіо Свобода", однак матеріал так і не надійшов.

Асєєв писав матеріали про життя на окупованому Донбасі для видань "Українська правда", "Дзеркало тижня" і видання "Тиждень". Він також вів свій блог у Facebook під псевдонімом Станіслав Васін. За даними журналіста Рахманіна, Асєєву - 27 років.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram