ГоловнаСуспільствоЖиття

Кабмін дозволив перевозити гуманітарні вантажі міжнародних організацій в ОРДЛО за спрощеною процедурою

Перелік таких міжнародних гуманітарних організацій затверджують наказом Мінсоцполітики.

Кабмін дозволив перевозити гуманітарні вантажі міжнародних організацій в ОРДЛО за спрощеною процедурою
Архив
Фото: Макс Левин

Кабінет Міністрів передбачив переміщення гуманітарних вантажів міжнародних гуманітарних організацій через лінію розмежування зоні проведення антитерористичної операції на Донбасі за спрощеною процедурою контролю.

Про це йдеться в постанові уряду №99 від 1 березня.

Цим документом Кабмін затвердив порядок переміщення товарів у район або з району проведення АТО, який набуває чинності через 10 днів з дня опублікування відповідної постанови.

Згідно з документом, перелік міжнародних гуманітарних організацій, для яких забезпечуватимуть спрощений порядок перетину лінії зіткнення, затверджується наказом Міністерства соціальної політики та публікується на офіційному сайті відомства.

Переміщення гумдопомоги міжнародними гуманітарними організаціями, яких не включено до переліку, іноземними та вітчизняними донорами здійснюється після перевірки Мінсоцполітики документів, наданих одержувачами гумдопомоги для визнання товару гуманітарним, і видання відповідного наказу.

Для оформлення дозволу на переміщення гуманітарних вантажів уповноважені представники таких гуманітарних організацій або одержувачі гумдопомоги надають посадовим особам Державної фіскальної служби, які перебувають на гуманітарних майданчиках, перелік товарів, визнаних гумдопомогою на підставі наказу Мінсоцполітики.

Переміщення гуманітарних вантажів на тимчасово неконтрольовану територію здійснюється автомобільним і залізничним транспортом у межах дорожніх коридорів (автомобільних і на залізниці).

Гуманітарні вантажі, призначені для ввезення на неконтрольовану територію, доставляють на гуманітарні майданчики, перелік яких визначає Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб за поданням обласних військово-цивільних адміністрацій, погодженим з Державною прикордонною службою, Фіскальною службою та Національною поліцією.

Гуманітарний вантаж можуть доставляти за заздалегідь узгодженим маршрутом у район проведення АТО або до лінії розмежування через контрольний пункт в'їзду/виїзду з метою подальшого перетину лінії розмежування.

Донор повинен не менш ніж за 2 доби до відправлення гуманітарного вантажу інформувати об'єднаний центр цивільно-військового співробітництва про передбачуваний маршрут руху для узгодження і коригування.

Після прибуття гуманітарного вантажу на контрольний пункт проводиться його перевірка посадовими особами підрозділів, які здійснюють державний контроль.

Крім того, 1 березня Кабмін затвердив новий порядок переміщення товарів через лінію розмежування на Донбасі.

Кабмін передбачив можливість переміщення товарів через лінію розмежування на Донбасі без обмежень для запобігання або ліквідації наслідків соціально-економічних обставин та надзвичайних ситуацій.

Кабмін передбачив можливість, за якої публічне акціонерне товариство "Українська залізниця" може реалізувати товар у разі відмови вантажовідправника приймати товар, що підлягає поверненню у зв'язку з неможливістю його переміщення через лінію розмежування на Донбасі.

Нагадаємо, що наприкінці лютого бойовики заблокували роботу гуманітарного фонду Ахметова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram