ГоловнаСуспільствоВійна

СБУ виклала аудіопереговори "ЛНР" про збитий у 2014 році Іл-76

Розслідування катастрофи завершено, справу передано до суду.

Служба безпеки України в понеділок, 6 лютого, виклала на своєму Youtube-каналі аудіопереговори бойовиків "ЛНР" про збитий у 2014 році український літак Іл-76.

У ролику змонтовані розмови між ватажком "ЛНР" Ігорем Плотницьким і представником керівництва "ЛНР" Геннадієм Ципкаловим, в яких обговорювали підготовку теракту; між Плотницьким і його заступником у незаконному збройному формуванні "Зоря" Андрієм Патрушевим про те, що літак уже збитий; між бойовиком "ЛНР" Олександром Гурєєвим і підприємцем з Краснодона, якому за 20% замовили здати уламки Іл-76 на металобрухт.

Нагадаємо, 14 червня 2014 року 49 осіб загинули у збитому бойовиками літаку Іл-76 над аеропортом у Луганську. Відповідальність за це відразу після того, що сталося, взяла на себе "ЛНР".

18 листопада 2014 року військова прокуратура повідомила про підозру у зв'язку з катастрофою заступнику керівника АТО генерал-майору Віктору Назарову. Прокуратура стверджує, що генерал не взяв до уваги інформацію СБУ про загрозу збиття літака і дозволив проведення спецоперації з доставки роти військових у Луганський аеропорт. Генерала Назарова судять за ч. 3 ст. 425 КК України (недбале ставлення військової службової особи до служби, що спричинило тяжкі наслідки, вчинені в бойовій обстановці). 

Наприкінці січня 2017 року завершилося досудове розслідування стосовно виконавців теракту: Ігоря Плотницького (тоді - командир незаконного збройного формування "Зоря"), його заступника Андрія Патрушева і командира НВФ "Витязь" Олександра Гурєєва. Дії зазначених осіб кваліфіковані як терористичний акт (ч. 3 ст. 258 КК України).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram