ГоловнаСуспільствоВійна

Волонтери "Повернись живим" змалювали ситуацію на фронті

Бойовикам чомусь різко захотілося розвести сили в Золотому і Станиці.

Волонтери "Повернись живим" змалювали ситуацію на фронті
Фото: "Вернись живым"

Волонтерська організація "Повернись живим" змалювала ситуацію на фронті за останній тиждень.

"Ще місяць тому, під шумок Світлодарської дуги, на інших ділянках війська ЗСУ тихенько, але впевнено підрівняли лінію фронту. На Луганщині тоді просунулися трохи в бік Стаханова і Первомайська. Таких дій українських військових росіяни трохи побоюються і постійно в напруженні: раптом почнеться наступ. І, попри це, це не завадило їм "накидати" вночі по наших позиціях із мінометів і артилерії 152 мм калібру. Вдень було трохи спокійніше - застосовували СПГ і протитанкові керовані ракети. До середи, за словами хлопців, інтенсивність обстрілів була доволі серйозною, враховуючи озброєння. А після 19 січня все пішло на спад. Кілька разів працювали міномети, але без артилерії. СПГ і "стрілкотня" нікуди не зникли. Ворог попросив про припинення вогню, і відтоді практично настала тиша. Чомусь їм різко захотілося, щоб здійснили розведення військ у Золотому і Станиці. ЗСУ не "ведуться".

У Новолуганську тиждень теж почався з обстрілів артилерії і 120 мм мінометів. Є відомості про 200-х і 300-х з того боку, їх завезли в Горлівську лікарню. Противник тут обкопується і мінує підходи до себе. У них відбулася ротація, заїхали, швидше за все, російські, тому що з'явилися прапори російського десанту.

У Донецькій області ситуація контрольована і не дуже напружена. На жаль, українські військові вже звикли і до роботи гранатометів, і до мінометів. Для них обстановка, коли працює таке озброєння, вже звична. Під постійним обстрілом Світлодарська дуга. Напевно, тримають у напруженні, бояться наступу. Горлівський напрямок - Зайцеве, Майорськ, район Авдіївки і найближчі населені пункти, де є війська ЗСУ, - ведуть постійні бої з гранатометів.

Ближче до Маріуполя інтенсивність обстрілів минулого тижня дещо знизилася. Хоча в Мар'їнці та Красногорівці обстріли з гранатометів і мінометів були доволі відчутними, на південь було тихіше. У гарячих точках - Водяне і Широкине - весь тиждень була незрозуміла тиша. Хлопці зізнаються, навіть подумали, що чергове перемир'я підписали. Кажуть: майже ідеальна тиша була. Крім "стрілкотні", нічого не застосовували. Але в суботу вранці неподалік від позицій прилетіли кілька 152-мм мін, почали працювати міномети. Б'ють прицільно по позиціях. Двоє наших бійців отримали контузію. У неділю наша група військових натрапила на противника, зав'язався бій. Військовим ЗСУ вдалося відійти без втрат, у противника один 300-й", - повідомляють у фейсбуці волонтери.

Незважаючи на затишшя на фронті, "Повернись живим" збирають допомогу для військових.

Їхні реквізити та контакти доступні в фейсбуці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram