ГоловнаСуспільствоЖиття

У Київській області стався масштабний збій в енергосистемі

Основною версією є зовнішнє втручання через мережі передачі даних.

У Київській області стався масштабний збій в енергосистемі
Фото: only.ee

В результаті збою в автоматиці керування на підстанції "Північна" відбулися відключення споживачів правобережжя Києва і прилеглих районів Київської області.

Про це повідомив керівник НЕК "Укренерго" Всеволод Ковальчук у Фейсбуці.

"Наші фахівці оперативно перевели обладнання в ручний режим управління і вже через 30 хвилин почали відновлювати живлення. За годину п'ятнадцять хвилин живлення було відновлено в повному обсязі", - написав він.

За його словами, зараз усі обставини з'ясовуються, працює комісія.

"Наразі основною версією є зовнішнє втручання через мережі передачі даних. Наші фахівці з кібербезпеки обіцяють надати звіт найближчим часом. Просимо вибачення у всіх, хто залишився без електрики вночі внаслідок зазначених подій. Не звинувачуйте "Київенерго", цього їхньої провини немає", - додав Ковальчук.

Вночі 18 грудня електрики не було в Подільському, Шевченківському, Солом'янському та Святошинському районах Києва. Також були знеструмлені деякі вулиці Оболоня, Мінського масиву, Виноградаря, Борщагівки і Академмістечка. Крім того, без світла залишилися міста Буча та Ірпінь.

Нагадаємо, в грудні 2015 року значна частина Івано-Франківської області та Івано-Франківська залишилися без електропостачання. Пізніше Служба безпеки України заявила про вірусну атаку на обленерго з боку російських спецслужб.

Під час розслідування Україну відвідали представники ФБР, Держдепартаменту США, міністерства внутрішньої безпеки та міністерства енергетики. Вони виявили докази того, що за атакою на українську енергосистему стояла група добре підготовлених хакерів з Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram