ГоловнаСуспільствоВійна

Порошенко присвоїв звання Героя України двом військовим (оновлено)

Молодший лейтенант Володимир Гарматій отримав його посмертно.

Порошенко присвоїв звання Героя України двом військовим (оновлено)
Владимир Гарматий
Фото: zz.te.ua

Президент Петро Порошенко вирішив присвоїти звання Героя України двом військовим - майору Андрію Ткачуку і молодшому лейтенанту Володимиру Гарматію (посмертно).

Про це він сказав в п'ятницю на заходах, присвячених Дню Захисника України.

"Я підпишу сьогодні указ про присвоєння звання Героя України ще двом відважним військовим - майору Андрію Ткачуку, начальнику штабу парашутно-десантного батальйону 25-ї бригади високомобільних військ, і молодшому лейтенанту Володимиру Гарматію, командиру зводу артилерійської бригади. Володимиру Гарматію, на жаль, посмертно", - повідомив президент.

Гарматій загинув у липні 2014 року. Під час виконання бойового завдання він підірвався на фугасній міні поблизу Сєвєродонецька.

Оновлення. Ткачук бере участь в АТО з квітня 2014 року.

З 2 травня по 14 липня 2014 року зведена рота батальйону під його керівництвом утримувала блокпост біля Слов'янська Донецької області, перебуваючи під постійним вогневим натиском противника. Усі атаки бойовиків були відбиті. В одній з таких атак офіцер отримав контузію, але відмовився від евакуації і продовжив виконувати завдання.

З 23 по 28 липня 2014 року Ткачук брав участь в операціях звільнення від бойовиків Торецька (тоді ще Дзержинська) і Лисичанська Донецької області. З 29 липня по 25 серпня 2014 брав участь в операціях знищення бойовиків у районі Дебальцевого, Шахтарська і низки інших населених пунктів. 23 серпня 2014 року отримав кульове поранення лівої руки.

Із серпня по грудень 2015 року та з квітня по серпень 2016-го парашутно-десантний батальйон під командуванням майора Ткачука продовжував виконувати завдання за призначенням у районі антитерористичної операції на території Донецької області.

Фото: president.gov.ua

Гарматій встиг прослужити трохи більше ніж місяць. 25 липня 2014 року під час виконання бойового завдання він не зрадив державі і не відступив разом із 41 товаришем по службі на територію Російської Федерації. Під час бою офіцер загинув.

Ще одним указом Порошенка в п'ятницю різними медалями і орденами були нагороджені 265 військовослужбовців ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, Держприкордонслужби, Національної поліції, рятувальників і військовослужбовців Держспецтранспорту, зв'язківців.

Нагадаємо, 24 серпня Порошенко присвоїв звання Героя України чотирьом військовим, в тому числі посмертно - капітану Сергію Колодію і солдату Ігорю Брановицькому.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram