ГоловнаСуспільствоЖиття

Прокуратура через суд вимагає повернути Києву "будинок Новікова" на Подолі

У 2002 році будинок передали під реконструкцію приватній структурі, але зараз він покинутий.

Прокуратура через суд вимагає повернути Києву "будинок Новікова" на Подолі
"Дом Новикова" на Подоле
Фото: kyiv.gp.gov.ua

Прокуратура Києва подала позов до Господарського суду про повернення в комунальну власність пам'ятки архітектури на Подолі - так званого "будинку Новікова", який закинув новий власник.

Про це повідомляють на сайті прокуратури.

Будинок загальною площею понад 1700 кв. м, розташований за адресою Верхній Вал, 28/12 на Подолі. Це еклектична будівля в дусі "київського ренесансу" з кутовою вежею, яка була побудована в 1893 році за проектом архітектора Миколи Казанського.

На підставі розпорядження Київської міської держадміністрації та укладених у 2002 році інвестиційних договорів будівлю було передано під реконструкцію приватній структурі. Однак, як з'ясувалося, вказаний будинок віддали новому власникові всупереч приватизаційної процедури і за відсутності відповідного рішення Київської міськради.

У цей час пам'ятник архітектури перебуває в занедбаному стані. Тому прокуратура вирішила в судовому порядку відстоювати позицію про визнання права власності на пам'ятку культурної спадщини за територіальною громадою.

Фото: kyiv.gp.gov.ua

Нагадаємо, в Києві 6 жовтня знесли будинок на вулиці Золотоустівській, який було зведено в 1910 році. Перед цим будівлю, відому як "Будинок з ромашками", позбавили статусу пам'ятки архітектури.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram