ГоловнаСуспільствоЖиття

Пластиковий ID-паспорт можна буде оформити з 11 січня 2016 року

Для заміни старого паспорта на новий передбачено 5-річний перехідний період

Пластиковий ID-паспорт можна буде оформити з 11 січня 2016 року
Фото: business.ua

З 11 січня 2016 року українці зможуть оформити внутрішній паспорт нового зразка у вигляді пластикової картки з електронним чипом.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на своїй сторінці у Фейсбуці.

"З 1 січня 2016 року Міграційна служба МВС починає процес введення принципово нових посвідчень особи - пластикових карток із безконтактним електронним носієм, які замінять нинішній паспорт у вигляді книжки. Практично це означає, що з першого робочого дня нового року почнеться тестування системи в масштабах країни, а оформлення посвідчень для громадян стане можливим з 11 січня 2015 року. Термін оформлення нового документа такий самий, як і старого - 10 робочих днів", - повідомили голова МВС.

Він також зазначив, що заміна старого паспорта на нове пластикове посвідчення - справа добровільна, а законом України передбачено 5-річний перехідний період.

"Тобто всі державні інституції з нового року будуть приймати як документ, що посвідчує особу, обидва види документів - і книжки, і картки. Однак активним громадянам, які хочуть користуватися сучасними технологіями і мати доступ до нових видів державного сервісу, варто подумати про отримання "електронного ключа до держпослуг", яким із часом стане новий паспорт", - зазначив міністр.

Нагадаємо, в понеділок, 14 грудня, поліграфкомбінат "Україна" почав друкувати ID-картки, які повинні замінити паперові паспорти.

У грудні 2012 року набув чинності закон "Про Єдиний державний демографічний реєстр і документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу або її спеціальний статус". Закон передбачає введення біометричних паспортів, що містять чип, або безконтактний електронний носій інформації, на якому записано, зокрема, біометричні дані людини - відбитки пальців, розпізнавання обличчя, ДНК, долоню руки, сітківку ока й ін.

Із січня 2015 року в Україні почали оформляти біометричні паспорти для виїзду за кордон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram