ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Великий адронний коллайдер відновив роботу

Після дворічної модернізації

Великий адронний коллайдер відновив роботу
Фото: aquatek-filips.livejournal.com

У Європі відновив роботу Великий адронний коллайдер (ВАК). Його запуск відбувся в неділю, 5 квітня.

За словами глави Європейського центру ядерних досліджень (CERN) Рольфа-Дітера Хойєра, до кінця травня 2015 року потужність прискорювача елементарних частинок стане вдвічі більшою, ніж до його зупинки в 2013 році, інформує Deutsche Welle.

Найближчим часом учені продовжать експерименти з ВАК для отримання інформації про походження Всесвіту. За словами наукового директора дослідницького центру Німецький електронний синхротрон DESY в Гамбурзі Йоахима Мниха, "перезапуск коллайдера зі значно більшою енергією надасть шанс просунутися в нові, невідомі області та нові фізичні феномени, як, наприклад, темна матерія".

Для отримання інформації про темну матерію, що займає близько 23% речовини Всесвіту, вчені планують зіштовхнути два протона на швидкості, близькій до швидкості світла.

Нагадаємо, ВАК побудований на 100-метровій глибині під територіями Франції та Швейцарії і являє собою кільцевий тунель завдовжки 27 кілометрів. У ньому знаходиться прискорювач заряджених елементарних частинок. У 2012 році з допомогою ВАК вченим вдалося виявити "бозон Хіггса" - субатомарну частинку, з якої, згідно з стандартною моделлю фізики, виник Всесвіт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram