ГоловнаСуспільствоВійна

НАТО не може підтвердити відведення озброєння бойовиками

Брідлав не виключає, що Росія може напасти з боку Криму

Блок НАТО не може підтвердити відведення озброєння бойовиками.

Про це в інтерв'ю "ТСН" заявив головнокомандувач силами НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав.

"Зараз ми не можемо підтвердити відведення військ. Ми бачимо важку артилерію, яка рухається з обох боків лінії зіткнення. Але ми не знаємо, що відбувається з артилерією на східному напрямку цієї лінії, тому що спостерігачам ОБСЄ не дозволяють потрапити туди. Тому ми бачимо, що вони там рухаються, але ми не знаємо, вони повертаються назад, чи просто змінюють позицію, готуючись до нового зіткнення", - заявив він.

На запитання, скільки російських сил знаходиться на Донбасі, Брідлав не дав чіткої відповіді.

"Був період раніше, у другій половині серпня 2014 року, коли російські сили перейшли кордон, атакуючи відразу на трьох напрямках. Тоді велику кількість підрозділів на східній стороні українського кордону було сконцентровано перед тим, як вони увійшли на українську землю. І в них, російських сил підтримки, було все. Військово-повітряні сили, ППО, артилерія, гелікоптери, склади амуніції і припасів, - все, що пов'язано з наступальними можливостями. Це все ми спостерігали минулого серпня, якраз перед тим, як російські сили перетнули кордон. Що ми бачили відтоді - це менший російський контингент на східному кордоні. Тепер їхня чисельність удвічі менша, ніж тоді. І водночас є збільшення російських сил всередині самої України. Я не люблю називати цифри, тому що як тільки назвеш число - приречений на помилку", - сказав він.

При цьому американський генерал зазначив, що загроза для України може виходити не тільки з Донбасу, але і з Криму. "Росія розміщує там дуже просунуті сили. Авіацію, військово-морські сили. Ми бачимо дуже якісні ракетні системи земля-повітря, які покривають радіус у 40 відсотків Чорного моря. Ми бачимо крилаті ракети, які покривають радіус майже всього Чорного моря. Тому, ми бачимо, що Крим вже став плацдармом для подальшого застосування сили", - вважає Брідлав.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram