ГоловнаСуспільствоЖиття

Більшість підлітків вперше куштують алкоголь у присутності батьків

Психолог заявила, що так виростають алкоголіки

Більшість підлітків вперше куштують алкоголь у присутності батьків
Людмила Четвертухина
Фото: Макс Требухов

Більшість підлітків в Україні вперше куштують алкоголь у присутності батьків. Про це заявила Людмила Четвертухина, експерт департаменту соціології Інституту Горшеніна, на прес-конференції, презентуючи результати дослідження про те, чому діти починають вживати спиртні напої.

За даними соціолога, 65,8% дорослих зізналися, що самі наливали своїм дітям, і вважають, що це був перший раз, коли їхня дитина куштувала алкоголь. Тільки 13,1% опитаних визнали, що, швидше за все, це сталося в колі друзів дитини. "Переважно батьки дозволяють дітям скуштувати такий алкоголь, як вино, вермут (43,4%), шампанське (39,2%), пиво (25,3%) та слабоалкогольні напої (17,2%)", - повідомила соціолог.

У свою чергу доктор психологічних наук, керівник Комітету сприяння захисту прав людини Наталія Максимова зазначила, що батьки, які наливають дітям, чинять неправильно. "Не секрет, що більшість алкоголіків випивають свою першу чарку з батьками", - пояснила вона.

Психолог вважає, що алкоголь можна вживати тільки з 21 року. "Дозвіл продавати алкоголь з цього віку встановлено не просто так... Вживання алкоголю до 21 року дуже негативно впливає на організм дитини. У неї формується схильність до залежності від алкоголю", - додала вона.

Тим часом дослідження Інституту Горшеніна показує, що більшість дітей вперше куштують алкоголь ще у віці 11-16 років. Так вважають 70% батьків підлітків. Чверть опитаних батьків (23,2%) допускають, що їхня дитина скуштувала спиртні напої ще у віці 5-10 років. Майже 5% батьків не знають, коли їхня дитина вперше скуштувала алкоголь.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram