ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Через анексію Криму Україна втратила один з найкращих телескопів у світі

У РФ дали усну згоду повернути техніку

Через анексію Криму Україна втратила один з найкращих телескопів у світі
Фото: EPA/UPG

Через насильницьку анексію Криму Росією Україна втратила центр дальньокосмічного зв'язку під Євпаторією, який володіє одним з найкращих телескопів у світі РТ-70.

Про це журналістам 25 вересня повідомив голова Державного космічного агентства Юрій Алексєєв, передає УНІАН.

За його словами, в центрі зв'язку лише нещодавно встановили обладнання на $10 млн для контролю за першим українським телекомунікаційним супутником "Либідь".

"Ми почали монтувати систему центру управління для нашого майбутнього супутника "Либідь", там вся апаратура застрягла, і ми зараз ведемо переговори з російським міністерством оборони, щоб нам це обладнання повернули", - повідомив Юрій Алексєєв, зазначивши, що російська сторона дала усну згоду повернути техніку, але конкретних розпоряджень не було.

Керівник відомства повідомив, що Державне космічне агентство в листопаді збирається створити аналогічний центр управління для цього супутника під Києвом.

Радіотелескоп П-2500 (РТ 70) - радіотелескоп з діаметром дзеркала 70 м, найбільший повністю рухомий радіотелескоп у світі. Будівництво першого радіотелескопа цієї серії під Євпаторією було закінчено в 1978 році. За всю історію створено 3 радіотелескопи цього виду.

16 березня 2014 року на території Криму і міста Севастополя відбувся так званий референдум про статус півострова, за результатами якого Росія приєднала Крим до свого складу. Ні Україна, ні Євросоюз, ні США не визнали це голосування і вважають, що Крим був насильно анексований Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram