ГоловнаСуспільствоЖиття

Донець пропонує ввести 2% збір із зарплати на медстрахування

Обсяг тіньового ринку медпослуг оцінюється у 10-20 млрд грн

Донець пропонує ввести 2% збір із зарплати на медстрахування
Татьяна Донец
Фото: vybory.online.ua

Народний депутат Тетяна Донець пропонує створити Фонд обов'язкового медичного страхування, до якого українці перераховуватимуть 2% своєї заробітної плати.

"Чи є в Україні безкоштовна медицина? Якщо прочитати Конституцію, то так. Але насправді українці справно платять за своє здоров'я у вигляді готівкових "подяк" якщо не безпосередньо лікарям, то у різноманітні благодійні фонди при лікарнях. За різними даними, річний обсяг тіньового ринку медичних послуг становить від 10 до 20 млрд грн", - стверджує депутат.

"На жаль, багато хто не може собі дозволити оплачувати таксу, встановлену лікарями, і ліки, вартість яких в аптеках зростає щодня. Як наслідок, за останніми дослідженнями, кожна шоста українська родина стикається з неможливістю придбати необхідні ліки через їх дорожнечу. При цьому держава оплачує лише близько 5% ліків, які вживають українці. І навіть у стаціонарних лікарнях ситуація не краща. Там більше 80% ліків доводиться оплачувати пацієнтам самостійно", - додала вона.

За словами Донець, сплата збору до Фонду обов'язкового медичного страхування покладатиметься на підприємства. За непрацюючих громадян заплатить держава, за пенсіонерів – Пенсійний фонд. У підсумку, кожен українець отримає на руки поліс, з яким зможе вільно звертатися до державної або приватної лікарні. Людині, яка звернулася, лікар буде зобов'язаний виписати у рецепті не назву ліків, а діючу речовину. А Фонд медичного страхування оплатить ту "пігулку", вартість якої найдоступніша з тих, що є в наявності у аптеках.

"Створення фонду, між іншим, вирішить проблему самолікування, яка останнім часом дуже загострилася у нашій країні. Ні для кого не секрет, що дорогі ліки змушують українців все частіше користуватися виключно "народними" засобами, а якщо і купувати ліки, то з орієнтацією на рекламу, а не на припис лікаря. Маючи на руках страховий поліс, будь-який громадянин зможе розраховувати на необхідні ліки", - стверджує політик.

Аналогічна ідея створення Фонду медстрахування є і у МОЗ. Але чиновники пропонують ставку відрахування з фонду заробітної плати кожного підприємства на рівні до 5%.

"У нинішніх економічних умовах введення такого високого податку виглядає практично нереалістичним. Адже українські підприємства вже і так знаходяться під податковим пресом 36,6% на фонд зарплати", - впевнена Донець.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram