ГоловнаСуспільствоПодії

Міліція побила столичних активістів, які їхали на мітинг у Харків

Людей побили і пограбували

Міліція не тільки затримала автобуси зі столичними активістами, які їхали на мітинг у Харків, а й побила учасників автопробігу.

Як повідомляє журналіст informator.su Ганна Сінькова, більшість міліціонерів, які брали участь у затриманні, - співробітники РВВС, але їм допомагали також бійці спецпідрозділу "Сокіл" і розформованого харківського "Беркута".

Активіст Сергій Бондар до і після сьогоднішньої зустрічі з міліцією
Фото: Ганна Синькова
Активіст Сергій Бондар до і після сьогоднішньої зустрічі з міліцією

"Останні, вибивши прикладами вікна автобуса, заскочили всередину, вивели активістів на дорогу і поклали їх на асфальт, - пише Сінькова. - Били без причини. Грабували: у патріотів відібрали навіть натільні хрестики й іконки. Відбирали паспорти, гроші, телефони, інші документи. У кого були обручки - приставляли ніж до пальця й говорили: "Або знімай, або зніму разом з пальцем". З одного з активістів двома ударами ножа зрізали бронежилет. Зараз усі затримані їдуть до Києва, де мають намір знімати побої і скаржитися правозахисникам на дії правоохоронців".

Таку саму історію розповідає журналіст газети "Полтавська думка-2000" Михайло Дугін у своєму Фейсбуці: "На виїзді з Чутового ми побачили десяток розбитих легкових машин і маршруток і близько 100-150 співробітників міліції з нашивками "Беркута" і "Сокола". "Беркут" був з автоматами, а "Сокіл" був озброєний снайперськими гвинтівками СГД. Мене з товаришем попросили вийти з машини і пред'явити водійське посвідчення. Коли я це зробив, вони помітили на моїй руці золотий годинник (подарунок моїх співробітників на 30-річчя), і це, мабуть, стало для них вирішальним аргументом. Я отримав кілька ударів в обличчя прикладом автомата, мене повалили на землю і почали бити ногами. Нас били осіб 15-20 у балаклавах. Потім один з них зняв золотий годинник і обручку. Товариша теж жорстоко побили. Я чув, як він стогнав".

Михайло Дугін
Михайло Дугін

"Урешті-решт нас відвезли до Полтави, де й випустили на трасі в районі Автогрилю "Мисливець". Без грошей, без документів, з порожніми кишенями. Ні протоколу з місця затримання, ні постанови суду", - пише Михайло.

Нагадаємо, раніше активіст Євген Карась розповів LB.ua, що всіх затриманих на в'їзді в Харківську область активістів везуть у Полтаву, де їх планують відпустити. Карась також зазначав, що активістів побили і пограбували.

Автоколону дружби організували столичні активісти, щоб підтримати прихильників єдності країни в східних областях. Її учасники - 44 людини - збиралися взяти участь у сьогоднішньому мітингу в Харкові. Однак колону автомобілів на кордоні з Харківською областю зустріли силовики.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram