ГоловнаСуспільствоОсвіта

У Луганській області можуть ліквідувати 200 шкіл

У громадських організаціях вважають, що після виборів влада почне закривати навчальні заклади.

У Луганській області можуть ліквідувати 200 шкіл
Фото: Ольга Макар

Представники громадських організацій побоюються, що після виборів влада знову візьметься за закриття шкіл.

Як повідомляє "Луганськ. Коментарі" з посиланням на Східноукраїнський центр громадських ініціатив (СЦГІ), таку думку висловили учасники зустрічі "Разом до збереження і розвитку освітніх послуг у малих громадах".

На думку експертів, наразі в цій сфері спостерігають затишшя перед бурею.

"Цьогоріч показники за кількістю закритих шкіл значно зменшилися. Якщо 2011 року таких шкіл в Україні було 213 (з них 12 припадає на Луганську область), то на початок вересня 2012 року ця цифра становить усього 73 загальноосвітні навчальні заклади (в т. ч. один на Луганщині). Громадські організації пов'язують таку "позитивну" тенденцію з прийдешніми виборами і припускають, що буквально після нового року ці показники стрімко злетять угору", - зазначили у СЦГІ.

Як зазначив юрист центру Вадим Сабінін, за останні 5 років в Україні було закрито 632 загальноосвітні установи.

"У першу чергу побоюватися потрібно тим навчальним закладам, де навчається менш ніж 40 дітей - для сільської місцевості й менш ніж 100 - для міської, - наголосив Сабінін. - За даними СЦГІ таких у Луганській області трохи більше, ніж 200".

"Але можливість зберегти навіть такі школи є. Все залежатиме від згуртованості команди установи та місцевих жителів, їх наполегливості та готовності до активних дій для збереження свого навчального закладу", - заявив юрист.

Раніше повідомляли, що на Чернігівщині хочуть закрити 10 шкіл.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram