ГоловнаСуспільствоЖиття

Якщо витягли зброю - ви повинні стріляти, - психолог

На думку Юрія Калашникова, Україна - достатньо озброєна держава.

Якщо витягли зброю - ви повинні стріляти, - психолог

Коли ми не маємо зброї, ми психологічно намагаємося вийти з будь-якої складної ситуації, спираючись на те, що маємо. Таку думку в коментарі Інституту Горшеніна висловив психолог Юрій Калашников.

"Ми будемо мирно вирішувати питання, якщо конфлікт виникне. Якщо ж у нас у кишені є якась "стрілялка", то ми будемо розраховувати і на неї. І тут починає діяти правило: якщо ти вже носиш пістолет, то ти повинен його коли-небудь використати. Тобто будеш використовувати - постріляти захочеться обов'язково. І ті агресивні установки, які і так існують, плюс наявність пістолета, можуть зіграти роль, що людина абсолютно на несвідомому рівні може почати його застосовувати. Передумовою для цього буде навіть певна виснаженість нервової системи - після будь-якої втоми. Оскільки в нас агресивність серед молоді процвітає - завдяки всіляким агресивним комп'ютерним "стрілялкам" - зброя може вплинути так, що людина обов'язково застосує її", - вважає він.

На думку психолога, ті, хто буде розробляти закон, що дозволяє населенню мати зброю, повинні розробити і певну систему тестування того, кому можна, а кому не можна давати в руки зброю.

"Одна річ, коли ми даємо цю зброю військовослужбовцям або людям, які проходять певні курси. Тоді це передбачає, що вони знають правила і наслідки застосування вогнепальної зброї. Тому якщо ми хочемо, щоб у нас була можливість себе захищати, то ми повинні обов'язково проходити якісь курси - як водії, наприклад - ми повинні знати, як застосовувати зброю. Бо якщо людина не вміє це робити, то захоче вистрілити в ноги, а влучить у голову. І підстави, щоб мати зброю, повинні бути вагомими, а не просто так - хто захотів, той пішов і купив", - вважає Юрій Калашников.

При цьому психолог зазначив, що сама по собі наявність зброї не може зупинити агресивну поведінку. "Є закон: якщо витягли зброю, то ви повинні стріляти. Налякати нею неможливо. Тому що сам вигляд зброї провокує обов'язкову агресію і з протилежного боку. Якщо на мене наставили пістолет - я відчуваю страх. А якщо цього пістолета не використовують, то я ще агресивніше буду забирати його, наступати на людину, яка на мене нападає або захищається від мене з пістолетом", - вважає він.

Юрій Калашников вважає, що Україна - досить озброєна держава. "Тому що сьогодні, якщо людина поставила за мету придбати зброю, то вона або фіктивно стане мисливцем, або придбає якусь "скоринку" - і матиме зброю. Хто хоче - той має. Я вважаю, що Україна достатньо озброєна", - сказав він.

Також психолог висловив думку, що носіння зброї суперечить менталітету українців. "В Америці по-іншому, там дикий Захід. Там усі завжди мали зброю, люди змушені були самі себе захищати. Там інша історія і склався інший менталітет у людей. У нас же такого не було - все життя нас захищає міліція, і ми повинні вирішувати ці питання по-іншому. Прості люди, які відчувають себе незахищеними - вони як не мали зброї, так і не будуть її купувати, бо не захочуть з нею зв'язуватися", - вважає Юрій Калашников.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram