В Андріївській церкві хочуть заборонити богослужіння УАПЦ

Наглядова рада заповідника "Софія Київська" занепокоїлася кіптявою від свічок.

В Андріївській церкві хочуть заборонити богослужіння УАПЦ
Андреевская церковь
Фото: http://mercury-intour.com.ua

Наглядова рада Національного заповідника "Софія Київська" хоче заборонити в Андріївській церкві щоденні богослужіння Української автокефальної православної церкви.

Про це пише видання "Коммерсант-Украина".

Питання про необхідність заборонити Українській автокефальної церкві проводити щоденні богослужіння в Андріївській церкві порушив голова наглядової ради Національного заповідника "Софія Київська", академік Петро Толочко. Він заявив, що нещодавно відвідав храм і переконався, що пам'ятник архітектури перебуває "у жахливому стані".

Станом Андріївської церкви експерти зацікавилися після зсуву, що стався 29 червня. В результаті дощу ґрунт зсунувся з пагорба, на якому розташований храм, і завалив весь тротуар на алеї художників - провулку, який відходить від Андріївського узвозу.

Слід зазначити, що Андріївська церква входить до складу заповідника "Софія Київська". Храм було побудовано 1754 року за проектом архітектора Бартоломео Растреллі і названо на честь апостола Андрія Первозванного. 1919 року церква була передана УАПЦ і перебувала в її користуванні до 1938 року. У вересні 1968 року відкрилася як музей, а в 1992-2000 роках її закрили на реставрацію. 2001 року Кабінет міністрів дозволив УАПЦ використовувати приміщення Андріївської церкви для богослужінь під час великодніх свят, в дні дванадесятих і храмових свят, а також видатних державних подій. 2009 року прем'єр-міністр Юлія Тимошенко дозволила УАПЦ проводити богослужіння в храмі щодня.

"Зараз церква знаходиться в управлінні Української автокефальної церкви, і подивіться, на що вона перетворилася! Там ходять якісь напівобідрані служки, горять свічки, все це капає на підлогу, і ніхто не прибирає. Копоть летить на стіни, осідаючи на безцінних фресках" , - повідомив Толочко. За його словами, питання про збереження пам'ятки слід вирішувати "на державному рівні": "Це повинен бути музейний комплекс, а не храм. Якщо і пускати туди релігійників, то тільки на великі свята, наприклад на Великдень".

Проти інтенсивної експлуатації пам'ятника виступає не тільки Толочко, а й музейні працівники. "Щодня з 9 ранку до 8 вечора Андріївську церкву відвідують натовпи туристів і прочан. Всі вони ставлять свічки, а кіптява осідає і руйнує унікальні твори мистецтва - фрески на стінах і стелі, а також ікони XVIII століття, що вимагають особливого користування", - розповіла завідувачка відділу "Андріївська церква" заповідника "Софія Київська" Жанна Литвинчук.

Пропозицію заборонити в Андріївській церкві щоденні богослужіння в УАПЦ вважають провокацією. "Свічки їм коптять! Це не свічки, а душі у деяких коптять, - заявив прес-секретар УАПЦ протоієрей Євген Заплетнюк. - Це міф. Свічки однаково коптять у всіх храмах, де проходять православні богослужіння: і у Володимирському храмі, і в Лаврі. Мова йде про спробу позбавити УАПЦ будівлі Андріївської церкви, яка історично належить нам ще з минулого століття. У нас усього для богослужінь у Києві залишилося менше ніж 10 храмів! Імовірно, на думку наглядової ради "Софії Київської" активно впливають представники інших конфесій".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram