ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Патріарх Філарет пояснив відмову Константинополя дати УПЦ автокефалію

Перешкодою є відсутність єдиної Української Православної Церкви.

Патріарх Філарет пояснив відмову Константинополя дати УПЦ автокефалію
Фото: odessa.net

Предстоятель УПЦ КП Філарет заявив, що вселенський патріарх Варфоломій відмовився надати УПЦ КП статус автокефальної через тиск Москви.

Про це він сказав на прес-конференції в Чернівцях.

Щодо намірів вселенського патріарха надати автокефалію УПЦ КП під час візиту 2008 року в Україну Філарет сказав: "Коли Москва почала тиснути на вселенського патріарха, а наш президент Віктор Ющенко наполягав на тому, щоб константинопольський патріарх визнав Київський патріархат, то вселенський патріарх запропонував нам модель, яка нас абсолютно не влаштовує".

За його словами, ця модель полягала в тому, щоб увійти до складу Константинопольського патріархату, і тоді отримати визнання в його складі.

"Скажіть, хіба нам таке визнання потрібно? Якби ми хотіли залишатися рабами, то були б рабами і Москви. А нам одне рабство пропонували замінити іншим. Нам рабство не потрібно. Ми хочемо мати свою Церкву. І тому відкинули таку пропозицію Константинополя", - заявив предстоятель УПЦ КП.

Він також окреслив поточний стан справ щодо цього питання.

"Контакти між Київським і Константинопольським патріархатами не припинилися, але вони ускладнилися через відносини між Москвою і Константинополем. Константинопольський патріархат хотів би бачити Українську Церкву автокефальною. Це його позиція. Але для цього українському православ'ю потрібно об'єднатися", - сказав патріарх Філарет на прес-конференції в Чернівцях.

"Відсутність єдиної Української Православної Церкви є перешкодою для визнання Константинополем автокефалії Української Церкви. Тобто нам спочатку потрібно об'єднатися, а потім цю Церкву визнає Константинополь. А щоб нас не визнали, Москва робить усе для того, щоб українське православ'я не об'єдналося. Тому процес цей триває. І контакти наші з Константинополем, і не тільки, ми маємо. Контактуємо також з єрусалимським патріархом, із Румунською Церквою, Грецькою, Грузинською, Чорногорською. Є в нас контакти з Православними Церквами. І вони нам кажуть: потерпіть, усе буде, вас визнають автокефальною Православною Церквою", - зазначив патріарх Філарет.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram