ГоловнаПолітика

Яценюк: Під егідою миротворців Росія буде намагатися легалізувати російський анклав на українській території

"РФ поставить пастку під час голосування за резолюцію Радбезу ООН про миротворців".

Яценюк: Під егідою миротворців Росія буде намагатися легалізувати російський анклав на українській території
Фото: Макс Требухов

Лідер партії "Народний Фронт" Арсеній Яценюк вважає, що Росія намагатиметься включити в мандат миротворчої місії "свою інтерпретацію Мінських угод, спрямовану на легалізацію російського анклаву на українській території, тільки вже під егідою миротворців і за рішенням Ради Безпеки ООН".

Про це він заявив в інтерв'ю журналу "Фокус".

"Цього не можна допустити", - сказав Яценюк.

Він також нагадав, що наполягав на тому, щоб Мінські угоди були вилучені з національного законодавства.

"Тому що для мене вони не є міжнародно-правовим документом. Я дуже хотів би, щоб усі інститути Організації Об'єднаних Націй змусили Росію виконати Статут ООН і всі її міжнародно-правові зобов'язання щодо територіальної цілісності України. Це буде найкраща реалізація мирного процесу - Росія просто повинна забратися з території України", - додав Яценюк.

З приводу ідеї запровадження миротворчої місії на Донбасі він сказав: "Ідея звучить добре, але диявол - у деталях. Головне ж - це мандат миротворчої місії. Треба розуміти, що миротворча місія буде спрямована на заморожування конфлікту і легалізацію російської присутності через псевдовибори, через псевдоміліцію, через псевдосуди і через псевдоспеціальній статус Донбасу. Хіба ж її ключова мета - виведення російських збройних формувань з території України, відновлення кордону між Україною і Росією, а також повернення української державної влади на тимчасово окупованих територіях..."

"Росія поставить пастку під час голосування за резолюцію Радбезу ООН про миротворців. І просуватиме в мандат миротворчої місії свою інтерпретацію Мінських угод, спрямовану на легалізацію російського анклаву на українській території, тільки вже під егідою миротворців і за рішенням Ради Безпеки ООН. Цього не можна допустити", - сказав Яценюк.

Лідер "НФ" підкреслив, що західні санкції "повинні бути не фейком, а дуже жорсткими, щоб їх неможливо було обійти, вони повинні бути ефективними".

"Поки що санкції проти Росії не послабили російський режим. Вони не дозволили західному світові захистити себе повністю і захистити Україну. Київ не за 10 тис. км від Європи, Київ є частиною Європи. Друзі, санкції не для нас - санкції для вас і вашої безпеки. Весь Захід повинен однаково з Україною бачити шлях відновлення територіальної цілісності нашої країни. Він написаний не в Мінську, а в законі про відновлення територіальної цілісності", - сказав він.

Яценюк також підкреслив, що для відновлення Донбасу знадобляться десятки мільярдів доларів: "В цьому питанні роль і відповідальність сильних світу цього - відновити ці території. І Росія повинна за все це заплатити".

Нагадаємо, раніше президент Петро Порошенко заявив, що 40 країн готові брати участь у миротворчій операції на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram