ГоловнаПолітика

Нідерланди ратифікували Угоду про асоціацію України і ЄС

Незабаром договір нарешті набуде чинності.

Нідерланди ратифікували Угоду про асоціацію України і ЄС
Фото: EPA/UPG

Сенат Нідерландів підтримав ратифікацію Угоди про асоціацію Україна - Європейський Союз.

Як повідомляє кореспондент УНІАН, голосування за відповідний законодавчий акт відбулося в Гаазі в рамках пленарного засідання Сенату.

Число прихильників угоди в Сенаті вдвічі перевищило число її противників. "За" проголосували 50 членів Сенату, "проти" - 25

На засіданні були голландський прем'єр-міністр Марк Рютте і голова МЗС країни Берт Кундерс, які підтримують асоціацію Україна - ЄС.

Нагадаємо, нижня палата парламенту Нідерландів (Палата представників) офіційно підтвердила ратифікацію Угоди про асоціацію Євросоюзу з Україною 23 лютого. Для завершення процедури мусила проголосувати верхня палата (Сенат), після чого ратифікаційні грамоти передадуть на підпис королю Нідерландів і відправлять у Брюссель.

Нідерланди залишалися єдиною країною ЄС, яка не ратифікувала Угоду про асоціацію України і ЄС, оскільки голландці відкинули її на референдумі у квітні минулого року.

Як компроміс Нідерланди зажадали прописати в угоді, що вона не передбачає автоматичних гарантій безпеки, військової допомоги і фінансової підтримки Україні і не дає українцям права на проживання і вільне працевлаштування в ЄС. Жодна з цих можливостей не була гарантована Угодою про асоціацію, однак голландський уряд хотів чітко вивести їх за межі документа, щоб заспокоїти виборців. Лідери ЄС погодилися із цим і заодно зажадали від України активніше боротися з повсюдною корупцією.

З 2014 року Угода про асоціацію працювала в тимчасовому режимі, а після ратифікації Нідерландами остаточно набуде чинності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram