ГоловнаПолітика

Пенсійна реформа має стати переходом від солідарної до персоніфікованої пенсійної системи, - Тимошенко

Лідер "Батьківщини" виступає проти реформи, яку готують.

Пенсійна реформа має стати переходом від солідарної до персоніфікованої пенсійної системи, - Тимошенко
Фото: ba.org.ua

Пенсійна реформа Гройсмана нічого хорошого пенсіонерам не дасть. Про це заявила лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко в ефірі телеканалу "112 Україна".

Вона наголосила на тому факті, що пенсія в Україні в 16-20 разів нижча, ніж в будь-якій країні Європи.

"Такої низької пенсії, як в Україні, ніде в світі більше немає: у нас середня пенсія - 70 доларів. Наших пенсіонерів вбивають свідомо, цинічно. Вони вважають, що чим менше буде пенсіонерів, тим краще буде жити країна і тим більше бюджетних грошей вони зможуть вивезти в офшори", - зазначила політик.

За словами Юлії Тимошенко, розпочата владою реформа повинна була б виправити жахливе становище з пенсіями в Україні.

"Однак Гройсман розповідає про те, що пенсії будуть збільшені на 1 тис. грн, але він не говорить, що для всіх пенсіонерів буде введений податок на доходи фізичних осіб - тобто з пенсій тепер будуть брати податки. Ось їхня пенсійна реформа!" - пояснила лідер "Батьківщини".

Як зазначила Тимошенко, пенсійна реформа влади ґрунтується на вимогах, записаних у меморандумі з МВФ: "Кожна реформа, яка сьогодні робиться цією владою, робиться на скорочення витрат для громадян і для збільшення грошей, які йдуть в офшори. Це не реформа! Це остаточне добивання наших пенсіонерів! Може, вони якійсь кількості людей і докинули якісь копійки, але повинні були докинути значно більше, оскільки за три роки їхнього правління рівно втричі зросли ціни на все, й індексація, яка передбачена чинними законами, так і не була проведена протягом трьох років".

Крім того, народний депутат зазначила, що такого дефіциту Пенсійного фонду в Україні ще не було - "це загнана економіка, це зруйнований середній бізнес".

"І це означає, що країна рухається до колапсу і виводити її треба складними комплексними програмами", - додала вона.

Лідер "Батьківщини" переконана, що пенсійна реформа повинна виглядати як перехід від солідарної пенсійної системи на персоніфіковану, коли людина буде отримувати на свій особистий приватний рахунок відрахування, які буде робити в Пенсійний фонд і на свій розсуд розпоряджатися грошима, накопиченими за все життя, "а те, що зараз робиться, – стратегічно не правильно".

Юлія Тимошенко також нагадала, що фракція "Батьківщина" подала законопроект про скасування податку на пенсії пенсіонерів, які працюють, та законопроект про індексацію пенсій і заробітних плат за 2014-2016 роки, проте ці законодавчі ініціативи не були підтримані провладною більшістю парламенту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram