ГоловнаПолітика

Україна видворила російського офіцера СЦКК за передачу даних "ДНР"

Полковник Володимир Чебан передав терористам маршрути безпілотників ОБСЄ

Україна видворила російського офіцера СЦКК за передачу даних "ДНР"

Служба безпеки України видворила в Росію начальника штабу російського представництва у Спільному центрі з питань контролю і координації питань припинення вогню (СЦКК) полковника Володимира Чебана.

Як повідомляється на сайті спецслужби, російський військовослужбовець передав заступнику начальника штабу першого армійського корпусу терористичної організації "ДНР" на прізвисько "Якуб" місячні графіки і маршрути польотів безпілотників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

"На підставі цієї інформації бойовики мали можливість приховувати від міжнародних спостерігачів свої вогневі позиції, а також місця дислокації важкого озброєння і техніки", - сказано в повідомленні.

Також Чебан причетний до фальсифікації російською стороною в СЦКК доказів про нібито порушення Мінських домовленостей українськими військовими, додали в СБУ.

СБУ оголосила Чебану рішення про його примусове повернення в країну походження і заборону в'їзду в Україну терміном на п'ять років. Іноземця в супроводі співробітників СБУ доправили на кордон з Росією у Харківській області. Він залишив територію України.

Спецслужба також оприлюднила аудіозапис переговорів Чебана з "Якубом".

Нагадаємо, СЦЦК був створений у вересні 2014 року для контролю виконання домовленостей про припинення вогню. До центру входять українські та російські військові.

Військовослужбовці Росії, які входять до складу СЦКК і перебувають на території України, мають статус звичайних туристів. На кінець минулого року в СЦКК входили 74 російські офіцери, з яких 34 постійно перебували на території, підконтрольній Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram