ГоловнаПолітика

ЗМІ дізналися про підготовку зустрічі Нуланд із Сурковим щодо України

Переговори про Донбас різко активізувалися

ЗМІ дізналися про підготовку зустрічі Нуланд із Сурковим щодо України
Владислав Сурков
Фото: nnm.ru

Сьогодні в Калінінграді може відбутися зустріч заступника держсекретаря США Вікторії Нуланд і помічника президента РФ Владислава Суркова, повідомляє російське видання "Коммерсант" з посиланням на незалежні один від одного джерела.

Головною темою переговорів стане ситуація навколо виконання Мінських угод зі врегулювання конфлікту на Донбасі. У 2015 році Вікторія Нуланд кілька разів зустрічалася з відповідальним за український напрямок заступником голови МЗС РФ Григорієм Карасіним. Владислав Сурков є одним із кураторів політики щодо України в Кремлі.

Калінінград як місце консультацій обрано не випадково: від учора Нуланд перебуває у литовському Тракаї, де в рамках форуму "Снігова зустріч" обговорюються проблеми євроатлантичної безпеки. Приїхати в Литву Сурков не може - він перебуває у чорному списку ЄС.

Напередодні ситуацію на Донбасі по телефону обговорили президенти Росії і США Володимир Путін і Барак Обама. Обидва підкреслили важливість виконання Мінських домовленостей.

Днями представник Києва у політичній підгрупі Контактної групи зі врегулювання на Донбасі Роман Безсмертний заявив, що з 1 січня почався "не оформлений документально" процес "Мінськ-3". А "Мінськ-2" (мається на увазі комплекс заходів з виконання Мінських угод від 12 лютого 2015 року), за його словами, "навіть на 50% не відповідає тій проблематиці, що присутня в Україні".

Утім, ідею "Мінська-3" не підтримав президент України Петро Порошенко. "Мінська-3" не існує і, я сподіваюся, не буде існувати, - заявив він учора на прес-конференції. - Єдине, чого зараз потребують Мінські домовленості, - це нова "дорожня карта", нові дати, коли сторони беруть на себе зобов'язання імплементувати всі без винятку пункти Мінських угод до конкретної дати і у відповідній послідовності".

При цьому Порошенко вчора підтвердив, що 11 січня зустрічався у Києві з новим представником РФ у контактній групі Борисом Гризловим. "Я зустрічався. Віч-на-віч - ні, у складі тристоронньої групи", - сказав Петро Порошенко, відповідаючи на відповідне запитання. Крім Гризлова, на зустрічі були присутні екс-президент України Леонід Кучма і представник ОБСЄ Мартін Сайдік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram