ГоловнаПолітика

Учасники мітингу на підтримку безвізового режиму простояли під Радою весь день (оновлено)

Представники ЛГБТ-спільноти поспілкувалися з Парасюком.

Біля будівлі Верховної Ради проходить акція з вимогою ухвалити законопроекти, необхідні для лібералізації візового режиму з Європейським Союзом. Зокрема йдеться про цілий пакет антикорупційних законів, про введення біометричних ID-карток замість внутрішніх паспортів і про зняття депутатської недоторканності.

Серед вимог активістів є і провалений депутатами законопроект "Про заборону дискримінації у трудових відносинах", навколо якого виникли розбіжності. На його підтримку на акцію вийшло чимало ЛГБТ-активістів.

Як повідомляє кореспондент LB.ua, учасників акції Do not fuck with us станом на 13.00 було кілька сотень.

Організатори роблять акцент на тому, що є незалежними від політичних сил. Напередодні мітингу між активістами навіть виникли суперечності щодо прапорів, які збиралися принести ЛГБТ-активісти (організатори попросили всіх не приносити прапори, оскільки це асоціюється з політичними партіями). Зрештою, мітингувальники знайшли компроміс - ті, хто виступає за права ЛГБТ, прийшли з різнокольоровими парасольками.

Мітинг обгороджено кордоном силовиків, які оглянули торби. На 13:00 ситуація спокійна.

До людей вийшов нардеп Володимир Парасюк - один із тих, кого учасники акції звинувачують у блокуванні "безвізового пакету". Парасюк вчора не з'явився на засідання антикорупційного комітету, який мав розглянути один із проектів законів з пакету. Крім нього, не з'явилися ще кілька членів комітету, і засідання не відбулося через відсутність кворуму.

Парасюк повідомив учасників акції, що не прийшов вчора на комітет, оскільки був на лікарняному. Вранці у вівторок, за його словами, комітет таки провів засідання і схвалив законопроект для винесення в зал.

Оновлення 18.30. Люди очали розходитися тільки після того, як Рада відмовилася записати в КЗпП норму про недискримінацію ЛГБТ.

"Ми зараз розходимося, але як тільки проект буде розглядатися, ми знову будемо виступати на його підтримку. Зараз нам уже відомо, що Єврокомісія дала 10 днів, і ми зробимо все, щоб проект був прийнятий у тому вигляді, в якому того вимагає комісія", - говорить активіст Сергій Моргунов.

Як повідомлялося раніше, ЄС переніс засідання щодо безвізового режиму для України з 10 листопада на кілька днів, щоб депутати могли ухвалити закони. Спікер Верховної Ради Володимир Гройсман напередодні пообіцяв, що народні обранці консолідуються і приймуть так звані "безвізові закони”.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram